Samozvana vlada pobunjenih Srba priziva Z4

NEDAVNO osnovana "vlada Republike Srpske Krajine u progonstvu" tražit će od međunarodne zajednice otvaranje političkih pregovora o statusu Srba u Hrvatskoj i statusa tzv. RSK na temelju Vanceovog plana i plana Z4, izjavio je u subotu u Beogradu na konferenciji za novinare predsjednik "vlade" Milorad Buha.

"Elementarna pretpostavka za uspješan rad vlade bit će uspostavljanje uspješne suradnje s nacionalno orijentiranim političkim strankama i organizacijama u Srbiji, Srpskom pravoslavnom crkvom, kao i s dokazanim rodoljubima", zaključuje, se u materijalu podijeljenom novinarima, s naslovom "Programski zadaci vlade RSK u progonstvu".

Osnivanje te "vlade", inače, osudili su predsjednik Srbije Boris Tadić i šef diplomacije Vuk Drašković, dok je premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio da Hrvatska i Srbija trebaju razvijati odnose isključivo u okviru sporazuma koje su dvije države međusobno potpisale.

Izričitu podršku "vladi u progonstvu" dali su predstavnici Srpske radikalne stranke, čiji je visoki dužnosnik bio viđen u beogradskom Domu sindikata prošle subote, gdje je održana "obnoviteljska sjednica parlamenta RSK".

Komentirajući negativne reakcije na "obnoviteljsku sjednicu", jedan od "ministara" Ratko Ličina kaže da je riječ o "orkestriranoj kampanji", u kojoj Srbi iz Hrvatske govore "ne na temelju stvarnosti, nego prinude i straha".

Komentirajući činjenicu da je "obnoviteljsku skupštinu" podržala jedino Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja, a da su ju osudili srbijanski predsjednik Boris Tadić i ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković, predsjednik nekadašnjeg parlamenta tzv. RSK Rajko Ležajić izjavio je da oni "očekuju podršku od cijelog pravdoljubivog svijeta".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara