Sanader i Mesić pokušali zataškati uhođenje novinara?

ČINI se kako su hrvatski premijer Ivo Sanader i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić pokušali zataškati uhođenje novinara. Naime, Sanader je zanijekao da je prezentacija održana, a Mesić je minimalizirao cijeli slučaj, piše Novi list.

Priča o Turekovoj prezentaciji pojavila se prošlog tjedna i u tjedniku Globus, a predsjednik Mesić jučer je u Rijeci potvrdio da je prezentacija održana. Podsjetimo, radi se o izvješću ravnatelja POA-e o "medijsko-obavještajnoj" manipulaciji petero hrvatskih novinara koji su u suradnji sa stranim obavještajcima radili na namjernom sprječavanju ulaska Hrvatske u EU.

Novinari Gordan Malić iz Globusa, Marijo Kavain i Ivanka Toma iz Jutarnjeg lista, Ivica Đikić iz Feral Tribunea i Željko Peratović iz Vjesnika zatražili su jučer temeljitu istragu i internacionalizaciju cijelog slučaja, te sankcioniranje odgovornih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U dobroj tradiciji HDZ-a, Sanader je javno ustvrdio da prezentacija uopće nije održana, dok je predsjednik Mesić minimalizirao cijeli slučaj. Obojica moraju objasniti zašto. Reagira li Mesić samo kad su izbori, kao u slučaju Helene Puljiz? A ovaj je slučaj i teži, jer ispada da su novinari gori od onih koji krše zakone, da je general Gotovina njihova žrtva", rekao je novinar Gordan Malić za Novi list.

Novinar Ivica Đikić ocjenjuje da je “Sanader izravno lagao”, dok je Mesić “priznao prezentaciju, ali propustio reagirati”. Ali to ga ne iskupljuje, jer treba se sjetiti kako je s pravom burno reagirao kad se saznalo da je POA u materijalu o INI spomenula i njega. U ovom je slučaju postupio vrlo mlako”. Sanader je pak, drži Đikić, zataškao cijelu stvar zato što “nisu u njoj važni novinari, nego protuhaška operacija POA-e, koju je Sanader htio skriti od međunarodne zajednice.”, prenosi Novi list.

Bivši ravnatelj POA-e Turek, uputio je jučer novinama demanti, u kojemu ponavlja da POA nije činila ništa nezakonito te da on nije naložio obradu nijednoga novinara. Turek je pozvao nadležna tijela da istraže objede Gordana Malića, te da sukladno utvrđenim činjenicama postupe po zakonu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara