Sanader: Odazvat ću se pozivu Uskoka; Bruna Sanader se vratila u Zagreb

Foto: Drago Sopta / Cropix

IVO SANADER u 11.10 sati u pratnji kćeri prošao je granicu na Bregani i ušao u Sloveniju. Nešto prije 15 sati ukinut mu je zastupnički imunitet što znači da ga policija može uhititi, a ukoliko ga ne nađu na kućnoj adresi za njim može biti izdana tjeralica. Ivo Sanader preko granice prešao je u društvu kćeri Brune, koja je vozila automobil. Bruna Sanader u večernjim satima vratila se u Zagreb, a na naslovnoj fotografiji možete vidjeti njen povratak u obiteljsku kuću Sanaderovih u Kozarčevoj ulici.

No, bivši šef HDZ-a tvrdi kako iz zemlje nije pobjegao već da je otišao na prethodno planirani put. "Odazvat ću se Uskoku, na prethodno planiranom putu sam", poslao je u SMS poruci novinarima Večernjeg lista odgovor na njihovo pitanje. Slovenski radio objavio je kako će Sanader avionom iz Ljubljane u 15:50 otputovati u London. Međutim, u nekim se drugim slovenskim medijima pojavila informacija kako Sanader nije došao na aerodrom, već je automobilom krenuo prema Austriji.

Austrija ne izručuje svoje državljane

Ima li Ivo Sanader austrijsko državljanstvo ili ne, ključno je pitanje dana. Bivši premijer je, još prije nego se bacio u političke vode, dugi niz godina živio i radio u Austriji. Međutim, nikad nije i službeno potvrđeno da je austrijski državljanin.

Ivo Sanader iz Hrvatske je, podsjećamo, izašao na graničnom prijelazu Bregana i ušao u Sloveniju, što nije ni blizu najdirektniji put od Zagreba prema Austriji. Međutim, ukoliko se Sanaderu žurilo da napusti Hrvatsku, logično je da se uputio prema najbližem graničnom prijelazu.

Ukoliko bivši premijer doista ima austrijsko državljanstvo, njegovo izručenje u najmanju će ruku biti komplicirano, a vrlo vjerojatno i nemoguće. Iz hrvatskog Ministarstva pravosuđa potvrđeno nam je da Hrvatska i Austrija nemaju sporazum o izručivanju. A  čak i da imaju, ustav Republike Austrije ne dopušta mogućnost izručivanja vlastitih državljanina!

Kako dobiti austrijsko državljanstvo?

Proces dobivanja austrijskog državljanstva nije nimalo jednostavan. Većina austrijskih državljana rođeni su Austrijanci ili djeca austrijskih državljanina rođena u drugoj državi. Također, Austrija u većini slučajeva ne dopušta dvojno državljanstvo, što znači da se osoba po stjecanju austrijskog državljanstva mora odreći svih ostalih putovnica koje posjeduje.

Iznimke su individualne i o njima u "posebnim okolnostima" određuje sud. Ukoliko je na vrijeme osigurao austrijsko državljanstvo, Ivo Sanader je kao posebnu okolnost eventualno mogao navesti svoj politički angažman u Hrvatskoj, s obzirom da je bivši premijer u Austriji krajem 80-ih godina prošlog stoljeća osnovao ogranak Hrvatske demokratske zajednice.

Za naturalizaciju uglavnom je potreban kontinuirani desetogodišnji boravak u Austriji. Ivo Sanader ovaj uvjet ne zadovoljava. Bivši je premijer, naime, u Austriji studirao od 1978. do 1982. nakon čega se vratio u Hrvatsku. U Austriju se opet vratio nekoliko godina kasnije i osnovao dvije privatne tvrtke. U rodni Split vratio se 1991. godine i postao intendant Hrvatskog narodnog kazališta, da bi godinu dana kasnije ušao u Sabor.

Sanader je, međutim, mogao dobiti austrijsko državljanstvo i bez da zadovoljava ovaj uvjet, ali opet se radi o "posebnim okolnostima" koje nisu striktno zakonski regulirane i koje su stvar slobodne procjene pravosuđa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara