Sanaderu i ekipi veće plaće: "Mi bismo se odrekli povišice, ali kako?!"

"RADIJE bih radio za upola manju plaću nego što radim ovdje za 16 tisuća kuna, ali sam prihvatio ovaj posao da bih probao nešto novo. Ako vam je radni dan 14 ili 16 sati i ako sam dostupan u 9 sati ujutro i u ponoć onda mojih 16 tisuća kuna nije puno. Pokušavamo stvoriti famu u društvu kao da su državni dužnosnici nekakva kasta za sebe, ili elita, da žive na visokoj nozi...", privatno je mišljenje jednog vladinog dužnosnika koji ne želi biti imenovan u medijima kada nudi svoje objašnjenje zašto razumije što se Vlada i drugi dužnosnici nisu solidarizirali s pukom kojemu u ovoj godini osim smrzavanja, povećanih kredita na kamate i otkaza, prijete sve ostale radosti ekonomske krize.

>Luka Bebić u džepove trpa više love i od Sanadera

>Debakl Vlade: Imat ćemo veći deficit nego ove godine

>Političari odbijali kolektivni ugovor, ali su ipak prihvatili povećanje vlastitih plaća

Podsjetimo, unatoč pozivima na stezanje remena, svim državnim dužnosnicima i službenicima od ovoga je mjeseca povećana plaća za 6 posto. To je zato što sindikati jednostavno nisu htjeli odustati od obećanja iz 2006. da će im se svake godine povećavati plaća za toliki postotak, pa je Vlada u prosincu bila prisiljena to prihvatiti i po cijenu ulaska u veći deficit proračuna.

No, činjenica je da je isti taj puk, u jeku poskupljenja zbog cijena naftnih derivata kada su režije i hrana "popapale" dodatnih nekoliko postotaka plaće prosječnog hrvatskog građanina, nemoćno promatrao kako se predsjednicima Sabora, Vlade i Republike, Luki Bebiću, Ivi Sanaderu i Stjepanu Mesiću, plaće rasle za između 7.500 i 3.500 kuna. I sada se ponavlja da im plaća raste za više od tisuću kuna.

Kriva je postavka da bi se trebali solidarizirati s pukom

Glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun kaže da se onog povećanja ne sjeća jer tada nije radio u Vladi nego Ministarstvu unutarnjih poslova. Što se ovog povećanja plaće tiče, ovako odgovara kada ga pitate kako to da se najbolje plaćeni državni dužnosnici u najgoroj financijskoj godini nisu ni mrvicu solidarizirali sa pukom:

"Kriva vam je postavka! Ne možete tako govoriti jer je Vlada bila ta koja je bila da se kolektivni ugovor suspendira i da ne rastu plaće. Da je došlo do tužbe zbog nepoštivanja kolektivnog ugovora štete bi bile daleko veće", kaže glasnogovornik Vlade. Da bi se zamrznule plaće državnim dužnosnicima, a ne i službenicima, objašnjava, potrebne su promjene kompletnog sustava plaća.

Da bi se solidarizirali s pukom, potrebno je puno, puno komplikacija i truda

"Na primjer, koeficijenata složenosti rada koji se povećava kod zahtjevnijih dužnosti itd., itd., o čemu se može raspravljati, ali to narušava ukupnost odnosa funkcioniranja sustava državne uprave kada su u pitanju koeficijenti i sve ostalo što uz to ide", kaže Mehun.

No, premijer Sanader se i u puno kompleksnijim situacijama pojavljuje kao deus ex machina i jednim pucanjem prstiju odnosi probleme, bili oni povećanje kamata na kredite ili prikazivanje "Bakhi" na Splitskom ljetu, primijetili smo.

"Nije nikakav problem odreći se plaće, međutim, temeljem kojeg pravnog akta? A znamo kakav je mehanizam izračuna plaća. Kako odrediti tko će se odreći, a tko se neće odreći povećanja plaće? Tu nisu samo premijer, predsjednik i predsjednik Sabora, tu su i suci i dugi niz državnih dužnosnika", argumentira glasnogovornik Vlade.

Veliki napori, pa je lakše zažmiriti

Mogućnost da taj cenzus bude dobra volja pojedinog dužnosnika, kao što se to događalo vani, primjerice, kod dužnosnika u Velikoj Britaniji ili pak menadžera tvrtke General Motors, Mehun dalje nije htio komentirati.

"Plaća od 15 do 20 tisuća kolika je kod državnih dužnosnika, za sve te velike napore, a ne radi se nikada o 8 radnih sati, a da ne kažem da nemate familijarnog ili nekakvog drugog života, onda mislim da to stvarno nije puno. U nekim tvrtkama neki imaju puno više, ali nećemo se uspoređivati", kaže naš sugovornik s početka priče.

A.Benačić
Foto: Pixsell

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara