Sarah Palin je "zloporabila guvernerski položaj"

Sarah Palin je "zloporabila guvernerski položaj"

SARAH PALIN, republikanska potpredsjednička kandidatkinja, je "zloporabila položaj" guvernera, zaključak je istražnog povjerenstva skupštine Aljaske.

Izvješće, objavljeno tri tjedna prije predsjedničkih izbora, tvrdi kako je Palin prekršila zakone države Aljaske tako što je Waltera Monegana, aljaškog komesara za javnu sigurnost smijenila "iz osobne koristi". Palin tvrdi da je Monegan smijenjen zbog neposluha i lošeg upravljanja proračunskim sredstvima, dok su njeni kritičari tvrdili kako je smijenjen zbog odbijanja da iz Aljaške državne policije otpusti Mikea Wootena, policajca koji je bio oženjen za Molly Palin, sestru guvernerkinog supruga Todda.

Afera, koja je započela s Moneganovom smjenom u srpnju, dobila je naziv "Troopergate" čim je Palin od strane republikanskog predsjedničkog kandidata Johna McCaina odabrana za njegovog izbornog partnera. Od svih detalja iz Palininog privatnog i javnog života upravo je ona najviše zapala za oko velikom dijelu američkih medija i pristašama Baracka Obame koji se plaše kako bi im "Sarahmanija" među ženskim biračima mogla ove godine pomrsiti račune, odnosno Palin biti ozbiljan protukandidat predsjedniku Obami 2012. godine.

U međuvremenu se otkrilo kako je Wooten kao policajac nekoliko dana bio suspendiran s posla zbog vožnje u pijanom stanju, kao i da je elektrošokerom zlostavljao svog 10-godišnjeg posinka. Palinovi također tvrde da je prijetio smrću njihovoj obitelji, uključujući bračni par Hatch, guvernerkine roditelje. Izvješće citira i samog Todda Palina koji tvrdi da je i kod Monegana i kod svoje supruge stalno urgirao da se Wooten otpusti iz službe jer "predstavlja prijetnju po sigurnost obitelji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvješće će biti proslijeđeno Aljaškom odboru za kadrovska pitanja, a ono će o daljem postupku dati preporuku predsjednici državnog Senata Lydi Green. Palin teoretski prijeti opoziv, ali većina komentatora smatra kako do toga neće doći zbog ogromne popularnosti koju guvernerka uživa među građanima svoje države, ali i zbog činjenice da je izvješće priznaje da  "spor oko Wootena nije bila jedini razlog Moneganove smjene", odnosno da je guvernerka za nju imala zakonske osnove.

Iako su demokrati i njima skloni mediji vijest o rezultatima izvješća trijumfalno stavili na naslovnice, dio promatrača ne vjeruje da će afera imati onakav učinak kakav se ispočetka činilo. Pitanje Sarah Palin je potpuno zasjenjeno galopirajućom ekonomskom krizom, a detalji afere će samo potvrditi unaprijed stvorene stereotipove među stranački ostrašćenim biračima - za demokrate će Palin biti bahati, neodgovorni licemjer koji koristi državu u osobne svrhe, a  za republikance oličenje obiteljskih vrijednosti, s obzirom da je bila spremna riskirirati političku karijeru kako bi zaštiila svoje najmilije.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara