Sarajevo: Novinari "avaza" prosvjedovali pred OHR-om

STOTINJAK novinara i drugih zaposlenika novinske kuće "Avaz" okupilo se se petak pred Uredom Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR) u Sarajevu kako bi prosvjedovali zbog navodnog nametanja cenzure i neravnopravne zastupljenosti Bošnjaka u pravosudnim tijelima BiH.

Prosvjednici su se pred zgradom OHR-a zadržali oko pola sata a zamjenik Visokog predstavnika Donald Hays potom je primio glavnog urednika "Dnevnog avaza" Fahrudina Đapu koji mu je izložio zahtjeve za ispravljanjem navodnoge nacionalne neravnoteže u sudstvu kao i za provođenje lustracije među tužiteljima i sucima.

Najtiražniji bosanskohercegovački list "Dnevni avaz" već duže od dva tjedna vodi intenzivnu kampanju protiv Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća koja obavlja provjere i imenovanja sudaca i tužitelja. Temeljna optužba na račun ovog tijela je da na utjecajne pozicije u pravosuđu imenuje uglavnom Srbe i Hrvate dok kvalificirane Bošnjake neopravdano uklanja s dužnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Avazova" kampanja eskalirala je nakon odluke Županijskog suda u Sarajevu po kojoj ta novina mora isplatiti pet tisuća eura odštete predsjedniku Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatku Lagumdžiju zbog klevete. Sutkinja koja je izrekla presudu odmah je optužena za pokušaj uvođenja cenzure.

Zahtjeve "Avaza" podržala je Stranka demokratske akcije (SDA) no većina istaknutih političara ignorirala je ovu kampanju.

Visoki predstavnik Paddy Asahdown također je odbacio optuže "Avaza" istaknuvši kako sankcioniranje pisanja neistina ni u kom slučaju ne može biti promatrano kao cenzura. Predstavljajući ranije ovog tjedna pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda stanje u BiH Ashdown je upozorio na opasnost kampanje protiv neovisnog sudstva koja se trenutačno vodi u zemlji.

Unatoč Ashdownovoj ocjeni, predstavnici "Avaza" najavili su kako će se nastaviti okupljanja i prosvjedi pred OHR-om sve dok se njihovi zahtjevi ne ispune.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara