Sarajevo: Predstavljen film "Tu" Željka Ogreste

FILM "Tu" redatelja Zrinka Ogreste danas će biti prikazan na filmskom festivalu u Sarajevu na kojemu je u petak predstavljen u okviru regionalnog programa.

Prije svečanog prikazivanja, koje će biti održano u večernjim satima u sarajevskom Narodnom kazalištu, ovogodišnji dobitnik "Zlatne arene" za najbolji hrvatski film predstavljen je novinarima na prijepodnevnoj zatvorenoj projekciji.

Na konferenciji za novinstvo, održanoj nakon zatvorene projekcije, na kojoj je sudjelovao zajedno s većinom glumaca iz njegova njanovijeg filma, Zrinko Ogresta je kazao kako ovo svoje ostvarenje doživljava kao neku vrstu "stvaralačke koprodukcije" sa Bosnom i Hercegovinom.

To je iliustrirao činjenicom da koscenarist Josip Mlakić kao i dio glumačke postave stiže iz BiH te da se takva suradnja pokazala veoma uspješnom.

Film "Tu" Ogresta je novinarima u Sarajevu opisao kao svoje osobeno viđenje-fresku hrvatske stvarnosti čije je rat još uvijek neizbrisivo obilježje.

Komentirajući novinarsku konstataciju kako "Tu" svojim pristupom veoma liči na "Bure baruta", iznimno uspješni srbijanski film sa srodnom tematikom, Ogresta je kazao kako moguća sličnost proistječe iz činjenice da su problemi u cijeloj regiji i dalje slični.

Modernističku dramaturgiju filma "Tu" temeljenu na šest priča od kojih se sastoji njegov film, Ogresta cijeni u cjelosti uspjelim pristupom koji se uostalom takvim pokazao i u "Krhotinama" kao njegovom prvijencu. On je podsjetio kako je upravo s tim ostvarenjem gostovao i na prvom sarajevskom filmskom festivalu održanom 1995. godine.

Zrinko Ogresta u Sarajevu je kritički govorio i o stanju u suvremenoj hrvatskoj filmskoj produkciji, posebice u svjetlu činjenice da publika u Hrvatskoj domaće filmove gotovo i ne gleda.

Ogresta drži kako je to rezultat kaotične situacije u proteklih desetak godina kada su populistički filmovi naprosto gušili kvalitetnu produkciju a time i otjerali publiku iz kino dvorana.

"Danas je nezahvalno biti filmaš u Hrvatskoj. Ja bih se rado mijenjao za ozračje kakvo vlada u BiH", kazao je Ogresta aludirajući na činjenicu da je ovogodišnji filmski festival u Sarajevu obilježen kvalitetnim ostvarenjima domaćih redatelja Pjera Žalice i Srđana Vuletića.

Ogresta je konstatirao kako se u Hrvatskoj danas naprosto izgubio građanski interes za hrvatski nacionalni film a to je ocijenio žalosnim prije svega stoga što se nije dogodilo da u protekle dvije do tri godine ne bude naslova koji ne zadovoljava temeljne profesionalne kriterije.

(Hina) rm sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara