Sarajevo: Prosvjednici traže uvođenje carina s RH i SCG

Oko četiri tisuće poljoprivrednika iz Bosne i Hercegovine okupilo se u četvrtak pred sjedištem Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Sarajevu kako bi prosvjedovali protiv provedbe Sporazuma o slobodnoj trgovini s Hrvatskom te Srbijom i Crnom Gorom i tražili veću potporu domaćoj proizvodnji hrane.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika u BiH Ranko Bakić koji je predvodio prosvjednike kazao je da su njihovi zahtjevi svima već dovoljno dobro poznati te da je krajnje vrijeme da se na njih odgovori.

"Tražimo da se spriječi prekomjeran i nekontroliran uvoz poljoprivrednih proizvoda koji uništava domaću proizvodnju", kazao je Bakić.

On je dodao kako odnos prema domaćoj proizvodnji najbolje pokazuje činjenica da na svaku konvertibilnu marku (50 centi) izvezene hrane, BiH uveze prehrambenih proizvoda u vrijednosti od 10 KM (pet eura).

Zamisao je Udruženja poljoprivrednika u BiH da bi vlasti te zemlje zapravo trebale ponovo nametnuti puno carinsko opterećenje za prehrambene proizvode iz susjednih država a ono bi se onda postupno smanjivalo tijekom četiri godine, ovisno o stabiliziranju i jačanju domaće proizvodnje.

Tijekom okupljanja koje je potrajalo nešto više od dva sata i proteklo bez izgreda, sudionici su također tražili ostavku ministra vanjske trgovine Dragana Doke kao i uspostavu ministarstva poljoprivrede na državnoj razini.

Organizatori su najavili da će, ne budu li dosadašnji prosvjedi shvaćeni ozbiljno, 1. lipnja ponovno slijediti okupljanja koja će biti znatno masovnija nego do sada.

(Hina) xrm ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara