Sarajevo već dva dana na vrhu popisa najzagađenijih gradova svijeta

Sarajevo već dva dana na vrhu popisa najzagađenijih gradova svijeta
Foto: EPA, AirVisual

SARAJEVO je i danas, drugi dan zaredom, bilo na vrhu popisa gradova svijeta u kojima je zabilježen najveći stupanj onečišćenja, podatak je dostupan na mrežnim stranicama AirVisuala, koji prikuplja podatke s mjernih postaja sa svih kontinenata.

Prema podacima dostupnima u prijepodnevnim satima, indeks kvalitete zraka (AQI) u Sarajevu bio je 266, čime je glavni grad Bosne i Hercegovine ostao na vrhu ljestvice najzagađenijih gradskih sredina diljem svijeta.

Druga na popisu bila je pakistanska prijestolnica Dhaka gdje je AQI iznosio 225, a treća australska Canberra oko koje danima bjesne golemi požari i AQI joj je iznosio 206.

Sva tri grada bila su označena kategorijom u kojoj je zrak opisan kao "vrlo nezdrav".

Dramatično stanje

U slučaju Sarajeva na stranicama AirVisuala zabilježeno je prosječno teško onečišćenje zraka česticama prašine promjera 10 mikrometara na razini od 401 mikrograma po prostornom metru.

Međutim, stvarno stanje u nekim dijelovima grada bilo je još dramatičnije, odnosno gore od onoga u petak kada je zrak bio u kategoriji "opasnog po zdravlje" i kada se preporučuju da pripadnici rizičnih skupina stanovništva poput djece, staraca i trudnica uopće ne izlaze iz kuća.

Mjerna postaja na Skenderiji tako je i u subotu bilježila kvalitetu zraka indeksom 505, što je duboko unutar zone "opasne po zdravlje".

Meteorolozi postupno poboljšanje stanja zraka u Sarajevu predviđaju tek sredinom sljedećeg tjedna.

Onečišćenje zraka u Sarajevu nakon rata najvećim dijelom prouzročeno je individualnim ložištima na kruta goriva kojih ima više od 80 tisuća kao i gustim prometom vozila koje sarajevska kotlina jedva može apsorbirati, a svemu doprinose temperaturne inverzije tipične za zimske mjesece u kotlinskim područjima. 

Zbog dramatičnog pogoršanja kvalitete zraka gradska uprava Sarajeva odlučila je prepoloviti cijene karata za žičaru koja iz središta Sarajeva vodi do Trebevića.

Do kraja veljače građanima je omogućeno da se planine i čistog zraka dokopaju za desetak minuta po cijeni od 12 kuna.

Uvedene interventne mjere

Sarajevska policija isključuje iz prometa vozila koja po europskim ekološkim normama zadovoljavaju normu Euro 2, priopćila je vlada Kantona Sarajevo, piše Klix.ba.

"U skladu s interventnim mjerama i preporukama o postupanju u stanju Uzbuna - pripadnici MUP-a KS-a zajedno s Kantonalnom inspekcijom rade kontrolu vozila u prometu. Vozila s Euro 2 normom se isključuju", priopćeno je iz vlade KS-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara