Sarajevski balet priprema balet Đ. Jusića o zadnjoj bosanskoj kraljici katarini

Balet sarajevskog Narodnog pozorišta priprema predstavu o bosanskoj kraljici Katarini, a premijera je planirana za početak srpnja.

Libreto je napisao Gradimir Gojer na temelju historijskih činjenica, a glazbu Dubrovčanin Đelo Jusić.

"To je dramatična i veličanstvena priča, koja govori ne samo o borbi jedne kraljice za svoju zemlju Bosnu, nego i o borbi majke za svoju djecu?, rekao je Jusić za sarajevski list Oslobođenje.

Koreografinja i režiserka Edina Papo vidi predstavu kao suvremeni balet, sa "snažnom humanističkom porukom izrazite tragedijske orkestracije".

Prvo gostovanje baleta "Katarina, bosanska kraljica" predviđeno je za 17. srpnja na "Ohridskom ljetu" u Makedoniji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Katarina Kotromanić, franjevka trećoretkinja, štuje se kao zadnja bosanska kraljica na višestoljetnom prijestolju Kotromanića.

Rođena je oko 1424. kao kći Hercega Stjepana Kosače i njegove žene

Jelene. Vjenčala se s bosanskim kraljem Stjepanom Tomašem u svibnju 1446. U vrijeme pada Bosne pod Otomansko Carstvo, kraljica Katarina je izbjegla u Dubrovnik, pa u Rim, gdje je umrla 25. listopada 1478. i pokopana u rimskoj crkvi Ara Coeli.

Kraljica Katarina je pet dana prije smrti u svojoj oporuci Papi Sikstu IV napisala kako bosansko kraljevstvo ostavlja u nasljedstvo svojoj djeci Sigismundu (Šimun), odnosno Katarini, koji su odvedeni u tursko ropstvo, pod uvjetom da se vrate kršćanskoj vjeri. Ako se ne vrate na kršćanstvo, tad je svoje zemlje ostavila u nasljedstvo Svetoj Stolici koji može njom upravljati po svojoj mudrosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara