SARAJEVSKOM SUDU ZA RATNE ZLOČINE KLJUČNA ULOGA U BIH - MERON

Planirani Sarajevski sud za ratne zločine u okviru državnog suda Bosne i Hercegovine igrat će ključnu ulogu u osiguravanju pravde u toj zemlji, kazao je u srijedu Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda predsjednik Međunarodnog kaznenog suda (ICTY) Theodor Meron.

"Sud za ratne zločine će osigurati da se progon ratnih zločina odvija na učinkovit i pošten način i u skladu s međunarodno priznatim standardima", rekao je Meron izvješćujući Vijeće sigurnosti o napretku u uspostavi Sarajevskog suda.

Sudac Meron govorio je na otvorenom zasjedanju Vijeća sigurnosti UN-a posvećenog Bosni i Hercegovini tijekom kojega se 15-članom tijelu UN-a obratio i visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Paddy Ashdown.

Sud za ratne zločine u Sarajevu će ojačati vladavinu prava u institucijama BiH budući će lokalni tužitelji i suci prenositi svoje iskustvo na domaće ustanove za provedbu zakona, rekao je Meron.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sarajevski sud bi sudio niže i srednje pozicioniranim optuženicima, a u njemu bi radila u početku dva međunarodna i jedan lokalni sudac.

Meron je kazao da lokalni sudovi u BiH još uvijek nisu spremni za suđenje ratnim zločincima jer su, prema njegovim riječima, uglavnom jednoetnički i pate od nacionalne pristranosti, suci i tužitelji izloženi su političkom pritisku, pravosudnom osoblju nedostaje odgovarajuća obuka, a svjedoci i žrtve nisu na odgovarajući način zaštićeni.

Krajem listopada bit će održana donatorska konferencija u Den Haagu koja bi trebala osigurati 40 milijuna dolara potrebnih za početak rada Sarajevskog suda. Nakon toga će cijeli niz radnih skupina raditi na pitanjima poput pravila postupanja suda i dokaznog postupka, istragama, zaštiti svjedoka, uhićenja i prebacivanja slučajeva i dokaza.

(Hina) sl br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara