Sarkozy ide na sud zbog ilegalnog financiranja kampanje, mogao bi u zatvor

Sarkozy ide na sud zbog ilegalnog financiranja kampanje, mogao bi u zatvor
Foto: EPA

NAJVIŠI francuski sud potvrdio je da se protiv bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja može voditi proces zbog troškova u sklopu njegove predsjedničke kampanje 2012. u slučaju "Bygmalion", o čemu je vođena duga proceduralna bitka.

Prizivni sud odbacio je posljednju Sarkozyjevu žalbu kojom je pokušao izbjeći proces za ilegalno financiranje izborne kampanje, za što bi mogao biti kažnjen godinom dana zatvora.

Protiv njega se već vodi jedan proces

Protiv bivšeg predsjednika (2007. - 2012.) se vodi kazneni postupak zbog prekoračenja praga izbornih troškova od 20 milijuna eura usprkos upozorenjima računovođa njegove kampanje u ožujku i travnju 2012.

Proces protiv njega i još 13 osoba je u veljači 2017. naložio istražni sudac Serge Tournaire, ali su se nakon toga 2,5 godina vodili žalbeni postupci.

Odlukom Ustavnog suda iz svibnja suđenje Sarkozyju u aferi Bygmalion je postalo neizbježno.

Sarkozy smatra da ga je već 2013. Ustavni sud sankcionirao zbog djela koja mu se stavljaju na teret, kada je vratio prekoračeni iznos.

Ali ta sankcija se odnosi na samo prekoračenje od 363.615 eura, prije nego što je u proljeće 2014. otkriven sustav lažnih računa kojim su se prikrivali troškovi njegovih skupova, koje je organizirala agencija Bygmalion.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara