Poduzetnik na Facebooku o porezima: "Država vas svjesno vara, ne dopušta da dobijete svoje novce"

Poduzetnik na Facebooku o porezima: "Država vas svjesno vara, ne dopušta da dobijete svoje novce"

Foto: Facebook

POREZ na nekretnine koji Vlada najavljuje, posljednjih je dana vrući je krumpir hrvatske javnosti. Građani se sve glasnije bune protiv novog nameta, a društvene mreže preplavljene su komentarima.

Na mogućnost uvođenja novog poreza na svom Facebook profilu reagirao je i hrvatski poduzetnik Saša Cvetojević.

"Ako imate neku prosječnu plaću od 6.500 kn neto, svaki mjesec plaćate cca 480 kn mirovinskom fondu kojem većina ne znate ni ime, a pogotovo što radi s vašom lovom. Svaki mjesec platite i 1500 kn doprinosa za mirovine koje uglavnom nećete dočekati, jer iste ovise o tome hoće li vaša djeca plaćati još više, a vaše mirovine trenutno cuclaju pravi i lažni umirovljenici. Svaki mjesec platite cca 1500 kn zdravstvo koje vam uglavnom ne daje željenu uslugu, ali trpite to, jer smatrate da je isto besplatno. Svaki mjesec plaćate i 160 kn doprinosa za zapošljavanje, a kad ostanete bez posla, na HZZ - Hrvatskom Zavodu za Zabušavanje možete dobiti samo PTSP. Posao ionako tražite sami ili preko portala tipa MojPosao. Plaćate i 170 kn prireza mjesečno ako imate privilegiju gledati najljepše fontane. Platite i 930 kn mjesečno poreza, ali to samo zato što niste "bogati" pa vas ne deru progresivno, kao kolege koji imaju nešto veću plaću, pa ih naši birokrati smatraju "bogatima". I sve to platite, ne bunite se. Ne drečite i ne protestirate. A i kome bi protestirali, ovi kojima plaćate nije da su baš otvorili linije za podršku korisnicima", piše on.

Mobilni operateri

"S druge strane, ako vam mobilni operator, po vašem mišljenju, prebrzo posauga vaš data paket, ljutite se, pišete po FB, izderavate se na njegove predstavnike, te konačno - tražite drugi model plaćanja i usluge. Ako ste jako ljuti, otkazujete operateru uslugu i sklapate ugovor s drugim. Govorimo o ciframa koje su daleko manje od gore spomenutih, čak u usporedbi s nekima - možemo reći da su minorne. Često se radi o 30 ili 50 kn. Ali, naravno, pa to su vaši novci i prirodno je da se bunite kad vam ih netko otme. No, zašto se, s punim pravom, bunite? Zato što znate što plaćate, kome plaćate i znate što vam je za to plaćanje obećano. Čak i ako vam se samo čini da niste dobili obećano, bijesni ste i osjećate se prevareno", piše.

#manjiporezi

"Zašto onda, pobogu, trpite sve gore navedeno? Sav harač za koji bi, također, trebali dobiti jasnu uslugu. Jeste li, možda, zadovoljni uslugom koju primate za ono što vam mjesečno skidaju s plaće? Ili ste svjesni i bijesni samo kad vidite kako vam lova odlazi iz džepa, kad se sami morate odvojiti od love, za koju znam da vam je draga uspomena na minuli rad, te da vam je prirasla srcu? Mislim da je u pitanju samo to što ove gore pobrojane usluge ne morate sami platiti. Pa vam je lakše ne misliti na njih. I ne tražiti usluge zauzvrat. E, pa zato, morate postati svjesni koliko vam uzimaju, koliko su te javne usluge, u stvari, besplatne. Imate potpuno pravo zahtijevati isto što zahtijevate od svih ostalih kojima plaćate robu ili usluge. Stoga vam država nikad neće dozvoliti da dobijete sve svoje zarađene novce, jer je svjesna koliko vas vara i koliko vam isporučuje (i ne isporučuje) protuvrijednosti. Svjesni su političari, koje birate sami na izborima, kakav bunt i revolucija bi nastali, kad bi samo jedan mjesec dobili 11.200 kn plaće na ruke, pa sami morali platiti sve gore nabrojano. Jer, da, to je ono što je poslodavac platio, a od čega ste vi dobili 6.500 kn", objašnjava.

"Jedino rješenje su #manjiporezi. Razmislite o tome prije nego vam nabiju i porez na imovinu", zaključuje Cvetojević.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara