Idućih par dana odredit će smjer HDZ-a i kampanje: Hoće li Hasanbegović izgurati Plenkovića?

Idućih par dana odredit će smjer HDZ-a i kampanje: Hoće li Hasanbegović izgurati Plenkovića?

Foto: Hina

VRH HDZ-a sastaje se danas u 11 sati u središnjici stranke na Trgu žrtava fašizma, a upravo današnji dan predstavlja početak jednog od najvažnijih tjedana u povijesti te stranke. Naime, u sljedećih nekoliko dana u HDZ-u bi se mogle dogoditi stvari koje će dugoročno utjecati na budućnost stranke. Tema današnjeg sastanka vjerojatno su skorašnji unutarnji izbori za novog šefa stranke.

Podsjetimo, nakon što je neslavno propao bivši šef Tomislav Karamarko, kojem su svi odreda držali leđa, a danas ga nitko praktično niti ne spominje, krenuli su dogovori za novog predsjednika stranke. Iako je nekoliko članova slovilo za potencijalnog kandidata, zasad se samo Andrej Plenković izdignuo kao mogući novi šef stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kao novi šefovi najviše su se spominjali relativno mladi HDZ-ovac i aktualni tehnički ministar Tomislav Tolušić, prvi lički HDZ-ovac Darko Milinović, trenutni vođa stranke Milijan Brkić, ali i ikona radikalne desnice Zlatko Hasanbegović. Dok su Milinović, Brkić i Tolušić odustali, Hasanbegović posljednjih dana daje nejasne odgovore na pitanje hoće li se kandidirati za novog šefa stranke.

Hasanbegović bi Plenkoviću mogao pomrsiti račune

Ukoliko se na to odluči, mogao bi dosta zapapriti Andreju Plenkoviću. Njega bi vjerojatno podržala desna struja HDZ-a, koju nipošto ne treba zanemariti. Hasanbegović odgovara i koalicijskom partneru HDZ-a, notornoj stranci HSP AS.

Nitko još uvijek ne može predvidjeti koju će odluku donijeti Hasanbegović, no ukoliko se uključi u utrku, kratka kampanja u HDZ-u mogla bi biti više nego zanimljiva. Izaberu li apologeta Hasanbegovića za šefa stranke, Milanović će moći nastaviti sa već dobro poznatom taktikom - plašenjem građana HDZ-om. Postane li Plenković novi šef stranke, Milanović ostaje bez argumenta o desnom i ekstremnom HDZ-u, a onda mu zaista gotovo ništa ne preostaje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara