Sastaju se Turska, Rusija i Iran, glavna tema je situacija u Idlibu

Sastaju se Turska, Rusija i Iran, glavna tema je situacija u Idlibu
Foto: EPA

ČELNICI Turske, Rusije i Irana sastat će se danas u Ankari te će razgovarati o situaciji u Idlibu, posljednjem pobunjeničkom uporištu u Siriji, a dogovor se čini malo vjerojatnim s obzirom na to da Iran i Rusija podržavaju sirijskog predsjednika, a Turska pobunjenike.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ugostit će ruskog predsjednika Vladimira Putina i iranskog predsjednika Hasana Rohanija u Ankari, što je peti trilateralni sastanak navedenih čelnika.

Tri regionalne sile su jamci mirovnog procesa iz Astane koji je pokrenut u siječnju 2017. kako bi se okončao rat u Siriji, a trebao je biti dopuna mirovnog procesa UN-a.

U utorak je godišnjica rusko-turskog dogovora o stvaranju demilitarizirane zone oko Idliba koja uključuje susjedne pokrajine, Latakiju, Hamu i Alep.

Analitičari ne očekuju dugoročniji sporazum

Cilj demilitarizirane zone bio je spriječiti ofenzivu sirijske vojske, ali su 30. travnja snage sirijskog predsjednika Bašara al Asada uz pomoć ruskog zrakoplovstva napale Idlib i pobunjenička područja u Hami.

U četiri mjeseca borbe, prema UN-u, ubijeno je 1089 civila, a preko 400 tisuća ih je raseljeno.

Analitičari smatraju da nikakav dugoročniji sporazum neće biti postignut na summitu.

Naime, Rusija i Iran podupiru sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, dok Ankara podupire određene pobunjeničke skupine, ali se istovremeno bori protiv sirijskih Kurda koje podupire Washington.

Novi sirijski ustav

Erdogan najviše strahuje da bi kriza u Idlibu, gradu blizu turske granice u kojem živi 3 milijuna ljudi, mogla izazvati novu migrantsku krizu.

U Turskoj se već nalazi 3,6 milijuna izbjeglica iz Sirije, a Erdogan je nedavno prijetio da će otvoriti vrata prema Europi ako Turska ne primi potrebnu pomoć svijeta, posebno Europe.

Tri čelnika će na sastanku ponovno razmotriti sporno pitanje odbora za pisanje novog sirijskog ustava, što UN smatra novim korakom naprijed u pronalaženju političkog rješenja za okončanje rata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara