Dogovaraju se imena ministara: Zapelo oko Ćorušića, Todorićev direktor novi ministar financija?

Dogovaraju se imena ministara: Zapelo oko Ćorušića, Todorićev direktor novi ministar financija?

Foto: HRT, RTL

VEČERAS su se sastali mandatar Tihomir Orešković, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i čelnik MOST-a Božo Petrov. U tijeku su dogovori oko imena kandidata za ministre, a očekuje se da će se dogovor postići večeras ili sutra tijekom dana.

Tihomir Orešković u petak bi u Saboru trebao predstaviti članove Vlade, a prema najavama iz MOST-a i Domoljubne koalicije, imena budućih ministara trebala bi biti poznata do četvrtka poslijepodne.

Ne mogu se dogovoriti oko Ćorušiča, Marić ministar financija

Najizgledniji kandidat za ministra financija je Zdravko Marić, zamjenik bivšeg ministra financija Ivana Šukera koji zadnjih nekoliko godina radi u menadžmentu Agrokora. HRT neslužbeno doznaje kako je zapelo tijekom rasprave oko imenovanja Ante Ćorušića za novog ministra zdravstva, a mnoge braniteljske udruge ne podupiru Miju Crnoju za ministra branitelja.

Dva neovisna izvora u HDZ-u i Domoljubnoj koaliciji, kao i nekoliko ljudi iz poslovne zajednice, za RTL je potvrdilo da je Zdravko Marić, jedan od izvršnih direktora Agrokora, novi ministar financija.

Zdravko Marić sve do 2012. godine bio je državni tajnik u Ministarstvu financija, a razriješen je nakon što je vlada ukinula zu funkciju. Nakon toga je počeo raditi u Agrokoru, gdje je pojačao njegov tim za strategiju i tržišta kapitala. Na Ekonomskom institutu radio je od 2001. do 2006. U Ministarstvo financija otišao je za pomoćnika ministra za makroekonomske analize i planiranje. Početkom 2008. je, s nepunu 31 godinu, postao najmlađi državni tajnik, a iste je godine i doktorirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik HDZ-ovog Nacionalnog odbora za zdravstvo Ante Ćorušić poznatiji je hrvatskoj javnosti, posebno zbog brojnih "bisera" zbog kojih je nerijetko punio naslovnice medija. Podsjetimo, radi se o čovjeku koji tvrdi da je za državu dobro što je Tihomir Orešković "praktični katolik", protivi se splonom odgoju i medicinski potpomognutoj oplodnji, a tvrdi i da bolja zdravstvena skrb pripada onima koji je mogu više platiti, odnosno bogatima.

> Ovo je HDZ-ov kandidat za ministra zdravlja: "Bogatima bolja skrb, a sirotinji standardna"

Podijeljena mjesta u saborskim odborima

HRT javlja kako su dogovorena imena predsjednika saborskih odbora te bi na čelu Odbora za zakonodavstvo trebao biti Davor Bošnjaković, a Domagoj Ivan Milošević trebao bi biti Predsjednik Odbora za gospodarstvo. Odbor za zdravstvo i socijalnu skrb vodit će Ines Strenja Linić. MOST i Domoljubna koalicija dobili su i Odbor za medije, Odbor za financije, Odbor za vanjske poslove i europske integracije. Vladajući su dobili i Odbor za ljudska prava čiji će predsjednik biti Furio Radin, doznaje HRT.

Dobili su i Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav kojega je trebao preuzeti Robert Podolnjak. Međutim, Podolnjak je istodobno i kandidat Mosta za potpredsjednika Sabora pa će se morati odreći jedne od tih funkcija.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara