Sastanak Bush-Mubarak uoči početka summita u Sharm el-Sheiku

Sastanak Bush-Mubarak uoči početka summita u Sharm el-Sheiku
AMERIČKI predsjednik George W. Bush sastao se u utorak, prije početka arapskoameričkog summita u Sharm el-Sheiku, s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom.

Nakon bilateralnog razgovora američkog i egipatskog predsjednika kasnije tijekom jutra će početi arapsko-američki summit na kojem će o novom mirovnom planu za Bliski istok, osim Busha i Mubaraka, razgovorati i palestinski premijer Mahmud Abbas, jordanski kralj Abdulah II, bahrainski kralj Hamad bin Issa i saudijski prijestolonasljednik princ Abdulah Ben Abdel Aziz.

Razgovori na summitu odnosit će se na četiri velika pitanja: "mirovne smjernice" za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba, borbu protiv terorizma, Irak i političke i gospodarske reforme u arapskom svijetu.

Nakon summita visoki dužnosnici okupit će se na "radnom ručku", a ministri i savjetnici će novinarima dati zajedničku izjavu ili zajedničko priopćenje.

Bush će nakon toga razgovarati sa saudijskim prijestonasljednikom te večerati s Mubarakom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki će predsjednik tijekom svojih razgovora s arapskim čelnicima pokušati dobiti njihov pristanak za novi mirovni plan rješenja izraelsko-palestinskog sukoba.

O istom je pitanju u ponedjeljak navečer sa svojim arapskim kolegama razgovarao američki državni tajnik Colin Powell, zatraživši od njih ubrzanje normalizacije odnosa s Izraelom, saznaje se u utorak od izvora bliskih arapskim izaslanstvima.

Na tom je sastanku Powell kazao da je "zadovoljan što su Arapi prihvatili mirovne smjernice, ali i ocijenio kako su potrebne konkretne mjere poput normalizacije odnosa s Izraelom".

Saudijski ministar vanjskih poslova princ Saud al-Fajsal kazao kako se on zalaže za globalnu normalizaciju odnosa svih arapskim zemalja s Izraelom u zamjenu za okupirana palestinska područja i priznanje palestinske države od strane Izraela.

U srijedu će se u jordanskoj Aqabi održati novi summit s ciljem rješenja izraelsko-palestinskog sukoba, na kojem će sudjelovati i izraelski premijer Ariel Sharon.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara