Sastanak hrvatsko-slovenske komisije

REŽIM gospodarskog ribolova u Piranskom zaljevu, koji je sada na snazi, produljit će se do kraja ožujka 2004., dogovoreno je na 11. sastanku Stalne mješovite komisije za provedbu sporazuma između Hrvatske i Slovenije o pograničnom prometu i suradnji, održanom u četvrtak u Ilirskoj Bistrici..

Kako je nakon četverosatnog sastanka izjavila predsjedavajuća hrvatskog dijela povjerenstva Olga Kresović Rogulja, još nije jasno kako će se režim ribolova u Piranskom zaljevu odvijati nakon 1. svibnja iduće godine, budući da Slovenija tada ulazi u Europsku uniju, pa će vjerojatno biti potrebno napraviti novi aranžman.

Slovenska strana upozorila je na sastanku da će sugovornik Hrvatske u pogledu gospodarskog ribolova u tom području biti EU.

Na sastanku je također održana šira rasprava o modelu budućih zajedničkih turističkih zona u pograničnom području i režima prijelaza unutar njih. Kako je rekla Rogulja, obostrano je prisutan velik interes za takvim zonama, a dogovoren je i osnovni model za prvu takvu zonu na području Sutle u koju će biti uključena zagorska sela i slovenski Podčetrtek.

Važno je napomenuti da će turističke zone djelovati i nakon uspostave Schengenske granice. U Sporazumu će trebati dogovoriti "pješačke i vinske staze" kako bi se mogli kontrolirati prijelazi turista, a takve bi turističke zone s uspostavljenim režimom funkcionirale i nakon uključenja Slovenije u EU.

Dogovoren je i nastavak rada zajedničkih potkomisija koje se bave životnim problemima ljudi u malograničnom pojasu. Kako je istaknula Kresović Rogulja, računa se da će svih dogovorenih 27 malograničnih prijelaza biti u svojoj funkciji do kraja prvog tromjesečja iduće godine.

Predsjedateljica hrvatskog dijela komisije ocijenila je da je povjerenstvo u ovom sastavu na svojih 11 dosadašnjih sastanaka jako puno učinilo i da je riječ o svojevrsnoj školi koja će Hrvatskoj pomoći u pripremama za buduću uspostavu Schengenskog režima na njezinim istočnim granicama.

Idući sastanak Komisije održat će se potkraj siječnja iduće godine u Hrvatskoj, vjerojatno u Primorsko-goranskoj županiji.

(Hina) fl sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara