Sastanak predstavnika Hrvatske i NATO-a

NACIONALNI koordinator za NATO Pjer Šimonović i pomoćnik ministra obrane Igor Pokaz sudjelovali su u ponedjeljak u Bruxellesu sa stručnjacima NATO-a i predstavnicima njegovih članica na sastanku na kojem se razgovaralo o aktualnim procesima preustroja hrvatskih oružanih snaga i Ministarstva obrane u sklopu prilagodbe za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu.

Predstavnicima NATO-a predočeno je što je dosad učinjeno na konceptu planiranja obrane, kako Hrvatska primjenjuje odredbe Akcijskog plana za članstvo (MAP), kako teku reforme oružanih snaga i ministarstva obrane, zatim je bilo riječi o sudjelovanju Hrvatske u međunarodnim misijama, o regionalnoj suradnji, razvoju zračnih snaga, programu zbrinjavanja viška zaposlenih te o namjeri da se višak zgrada koje koristi MORH preda na upravljanje civilnim vlastima.

Pjer Šimonović je najavio da će članice Američko-jadranske povelje - Hrvatska, Makedonija i Albanija, uskoro u Afganistan poslati vojno-medicinski tim.

"Do ljeta bi zajednički vojno-medicinski tim Hrvatske, Albanije i Makedonije sastavljen od 11 ljudi trebao biti spreman za sudjelovanje u vojnoj operaciji u Afganistanu. Radi se o tipu suradnje unutar Američko-jadranske povelje, suradnje koja daje konkretne rezultate", rekao je Šimonović.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoćnik ministra obrane Igor Pokaz rekao je da Hrvatska razmatra mogućnost proizvodnje oklopnog vozila na kotačima u slavonskobrodskom Đuri Đakoviću, za što traži strateške partnere.

"Hrvatska je odlučila da neće raditi modernizaciju tenka M84 jer to ne odgovora našim potrebama. Odlučili smo da ćemo krenuti u eventualnu proizvodnju oklopnog vozila na kotačima, za što trenutno tražimo strateškog partnera među stranim kompanijama", rekao je Pokaz dodajući da su već dvije strane kompanije pokazale interes i da je upravo u tijeku ispitivanje pristiglih ponuda.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara