Sastanak Vijeća sigurnosti iza zatvorenih vrata

ČLANOVI UNova Vijeća sigurnosti u četvrtak su se sastali u New Yorku iza zatvorenih vrata kako bi razmijenili mišljenja o tomu jesu li Iračani iznijeli sve podatke o svojim programima za masovno uništenje u dokumentu predanom UNovim inspektorima prije desetak dana.

Dužnosnici Sjedinjenih Država i Velike Britanije izjavili su kako vjeruju da su Iračani namjerno ispustili neke informacije, čime su prekršili rezoluciju Vijeća sigurnosti donesenu u studenome.

Sirijci su izjavili kako ne namjeravaju sudjelovati u raspravi u znak prosvjeda zbog odluke da deset zemalja nestalnih članica Vijeća sigurnosti dobije skraćenu verziju dokumenta, što je, prema njihovu mišljenju, u suprotnosti s Rezolucijom 1441.

Integralna verzija iračkih dokumenata objavljena je na 12.000 stranica i u originalnom obliku uručena samo stalnim članicama Vijeća sigurnosti - SAD-u, Velikoj Britaniji, Rusiji, Francuskoj i Kini. Ostale zemlje članice dobile su verzije u kojima nisu navedeni detalji o nuklearnim programima te zemlje.

´Sirija i arapske zemlje bliske su s Irakom i na njih će utjecati sve što se ondje bude događalo. Neću suditi o deklaraciji, jer nismo primili cijeli tekst´, izjavio je sirijski veleposlanik pri UN-u Mihail Wehbe.

Radna verzija dokumenta Vijeću sigurnosti uručena je u utorak, no nije javno objavljena niti su je primile ostale zemlje članice UN-a. Radna verzija objavljena je na 3.000 stranica i u njoj nisu sadržane informacije o iračkim nuklearnim aktivnostima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara