Sastanak Žužul-Plassnik: Beč podupire Zagreb na putu u EU

ČVRSTA potpora Hrvatskoj na putu u punopravno članstvo u Europskoj uniji i početku pregovora o članstvu početkom 2005. izražena je u ponedjeljak u Beču u razgovoru hrvatskog ministra vanjskih poslova Miomira Žužula i njegove austrijske kolegice Ursule Plassnik.

"Bio je to prvi susret s novom austrijskom ministricom vanjskih poslova u Beču poslije nedavna susreta u Rimu kada smo i dogovorili ovaj sastanak", izjavio je ministar Žužul, naglasivši da su dogovorili nastavak suradnje koja je postojala cijelo ovo vrijeme.

"Računamo i dalje na čvrstu potporu Austrije, ja sam dobio uvjeravanje da će tako i biti. Između Austrije i Hrvatske nema otvorenih pitanja, to su dvije prijateljske države sa najbližim mogućim bilateralnim odnosima", ocijenio je Žužul, izrazivši uvjerenje da će sa novom šeficom austrijske diplomacije nastaviti komunikaciju kakvu je imao i sa bivšom austrijskom ministricom vanjskih poslova Benitom Ferrero Waldner.

Austrija je do sada imala vodeću ulogu u približavanju Hrvatske Europskoj uniji i dalje se zalaže za skori prijem Hrvatske u članstvo, istaknula je Plassnik. Glede pregovora Hrvatske s Europskom unijom, Austrija i nadalje drži da će oni uslijediti početkom 2005. godine, rekla je Plassnik, priopćilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskh poslova.

Pitanje suradnje s Međunarodnim kaznenim tribunalom u Den Haagu (ICYT), prema mišljenju ministrice Plassnik, iznimno je važno i stoga je nužna daljnja suradnja Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je Žužul tijekom razgovora naglasio da Hrvatska na svim razinama intenzivno priprema početak pregovora s Europskom unijom, te zamolio austrijsku ministricu vanjskih poslova za podršku u tom Hrvatskoj prioritetnom cilju. Žužul je isto tako informirao ministricu Plassnik o političkoj situaciji u Hrvatskoj i o skorim predsjedničkim izborima, priopćeno je.

Ministar Žužul će u utorak u bečkom sjedištu Ujedinjenih naroda biti nazočan predstavljanju novog projekta za Hrvatsku o razvoju korporativne društvene odgovornosti kojeg će financirati UNIDO. Taj projekt će se početi provoditi u Hrvatskoj u trajanju od 15 mjeseci a nakon toga bi se trebao proširiti na cijelu regiju. Ministar Žužul u utorak će u Beču govoriti na konferenciji UNIDO-a a nakon toga predviđeni su bilateralni susreti sa glavnim direktorom UNIDO-a Carlosom Magarinosom, te s glavnim direktorom bečkog sjedišta Ujedinjenih naroda Antoniom Mariom Costom.

(Hina) xpp/xspđ ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara