Šatoraši i HNiP bune se zbog kažnjavanja Z1: "Prikazana je istina s kojom se neki boje suočiti"

Šatoraši i HNiP bune se zbog kažnjavanja Z1: "Prikazana je istina s kojom se neki boje suočiti"

Foto: FAH

HRVATSKI branitelji i članovi njihovih obitelji koji prosvjeduju na Trgu Nevenke Topalušić smatraju skandaloznim trodnevno oduzimanje koncesije zagrebačkoj televiziji Z1, a Hrvatski novinari i publicisti (HNiP) zatražili su preispitivanje te odluke jer smatraju kako je Vijeće za elektroničke medije "nesrazmjerno ekstremno discipliniralo lokalnu Z1 televiziju".

Ovakva presedanska odluka u Hrvatskoj štetno će utjecati na slobodu svih medija i poticati još jaču cenzuru i autocenzuru u ionako pluralizmom siromašnoj medijskoj sceni, navodi se u priopćenju HNiP-a.

HNiP smatra da je članak 12. Zakona o elektroničkim medijima, na koji se pozvalo Vijeće, izravno ili neizravno prekršen od strane većine medija u Republici Hrvatskoj, pa ako bi se tako velike financijske sankcije dosljedno primjenjivale, "moglo bi se ukinuti sve medije".

Ocjenjuje da Vijeće za elektroničke medije ima dvostruke kriterije i upozorava na slučaj neprimjerenih sadržaja dostupnih djeci, na koje je unatoč javnoj raspravi i pozivima za očitovanjem, reagiralo tek na traženje dječje pravobraniteljice i to s vrlo blagom financijskom kaznom. 

HNiP zahvaljuje svim kolegama i medijskim djelatnicima na iskazanima izrazima zabrinutosti i „sve ostale“ poziva na solidarnost.

Branitelji iz Savske smatraju kako je Agencija za elektroničke medije „tako rigoroznu kaznu, najtežu u svojoj povijesti, donijela pod pritiskom Vlade na odlasku kao i onih koji nikada nisu željeli hrvatsku samostalnost“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je televizija na kojoj su hrvatski branitelji uvijek dobrodošli"

Oni smatraju da je Z1 televizija jedna od rijetkih u Republici Hrvatskoj kojoj su „na prvom mjestu hrvatski narod i hrvatska država, a da pritom nisu zakinuti ni svi ostali hrvatski državljani. To je televizija na kojoj su hrvatski branitelji uvijek dobrodošli“.

U priopćenju izražavaju zgražanje nad ovako teškom kaznom Agencije za elektroničke medije, smatraju da je u emisiji "Markov trg" urednika i voditelja Marka Juriča „prikazana istina, s kojom se neki očito boje suočiti“.

„Istina je kako veliki utjecaj u društvu imaju oni koji su davali potporu agresoru i izravno sudjelovali u agresiji na Republiku Hrvatsku, pa vjerujemo kako su imali utjecaj i na ovu odluku. Boreći se za Hrvatsku, branitelji su se, među ostalim, borili i za slobodu govora, pa tako i u medijima, a što se ovom odlukom Agencije za elektroničke medije potpuno negira,“ kaže se u priopćenju.

Vijeće za elektroničke medije donijelo je jednoglasnu odluku o privremenom oduzimanju koncesije nakladniku Z1 Televizija d.o.o. na tri dana zbog zbog poticanja mržnje i diskiriminacije u emisiji "Markov trg" od 19. siječnja.

Riječi kojom je urednik i voditelj Marko Jurič odjavio emisiju govorom mržnje ocijenili su nakon te emisijie HND i Srpsko narodno vijeće, a novinar i teolog Drago Pilsel je podnio protiv njega i kaznenu prijavu. Udruga HNiP je rodjavu svoga člana Marka Juriča u toj emisiji ocijenila neprikladnom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara