Šatoraši protiv ukidanja ministarstva, Glogoški: Nitko mi se iz Vlade nije javio

Šatoraši protiv ukidanja ministarstva, Glogoški: Nitko mi se iz Vlade nije javio

Foto: Hina

PREDSTAVNICI više udruga hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata u srijedu su se izjasnili protiv najavljenog mogućeg ukidanja Ministarstva branitelja i pripajanja Ministarstvu obrane te su nakon sastanka Koordinacije braniteljskih udruga na državnoj razini pozvali predstavnike vlasti na dijalog.

Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji poginulih i nestalih u Domovinskom ratu naglasila je kako je na tom sastanku jednoglasno zaključeno da Ministarstvo branitelja ne treba ukidati već kako ga treba ojačati zbog svih problema s kojima se susreću ljudi iz te populacije.

"Naša poruka ljudima iz institucija Republike Hrvatske da o pitanju treba li ili ne ukinuti resorno ministarstvo ne raspravljaju preko medija, već da se sjedne za stol i razgovara te pronađe rješenje dobro za sve", rekla je.

Glogoški: Nadam se susretu s premijerom

Predsjednik Udruge 100 - postonih invalida Domovinskog rata prve skupine i jedan od vođa prosvjeda ispred Ministarstva branitelja, Đuro Glogoški rekao je kako je stajalište jasno da Ministarstvo treba opsati te je predložio razgovor s onima koji se zalažu da se ukine to ministarstvo.

"Želimo razgovarati kako bismo ih upoznali s problemima s kojima se susreće braniteljska populacija i vjerujemo da će, kad budu imali potpunu informaciju, imati sasvim drugo mišljenje", dodao je.

Zamoljen za komentar na činjenicu da ni tri tjedna nakon ostavke Mije Crnoje na dužnost ministra branitelja nije imenovan novi ministar, Glogoški je rekao kako su političari ti koji donose odluke, a da je, nažalost, braniteljska populacija u situaciji kakvoj je.

"Sigurno je da žurno treba pronaći rješenje kako bi se počelo s radom. Mislimo da se u rješavanje tog problema trebaju uključiti svi: vlada, jedinice lokalne samouprave i pojedinci", rekao je. Upitan je li ih tko kontaktirao, Glogoški je rekao da nije, ali da se nada skorom susretu s premijerom Tihomirom Oreškovićem.  "Hrvatski branitelji koji prosvjeduju nisu zadovoljni odnosom institucija prema njima i odnosom bivšeg ministra. Vjerujem da se to neće ponoviti i da će se razgovarati s hrvatskim braniteljima u cilju rješavanja problema", naglasio je.

Glogoški: Mi smo bez branitelja već 486 dana

Mi smo, kaže Glogoški, bez ministra već 486 dana otkako prosvjedujemo, razlozi našeg prosvjeda su ostali takvi, a mislimo da je konačni svima zašto smo počeli prosvjedovati. Ovo što se događa nije dobro za hrvatsku državu i branitelje i pokazuje se trenutak slabosti. Koji će biti  prvi potezi ove vlade to ćemo tek vidjeti i tek tada možemo donijeti neke zaključke, rekao je novinarima Glogoški.

Mogućnost spajanja ministarstava branitelja i obrane, glavni tajnik HSP AS Pero Ćorić, koji je i član Vijeća za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta, u utorak je izjavio za HTV kako se njegova stranka i u predizbornoj kampanji odredila kako je Ministarstvo branitelja "višak", s obzirom da prava branitelja i članova njihovih obitelji proizlaze iz zakona za čije provođenje treba biti nadležno Ministarstvo obrane.

Ministar obrane Josip Buljević izjavio je u srijedu novinarima kako je on osobno protiv spajanja Ministarstva branitelja i Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH) te je dodao kako se "niti jedan ozbiljan razgovor u tom smjeru nije vodio".
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara