Saudijci traže smrt za ubojice novinara, kažu da princ nema veze s tim

Saudijci traže smrt za ubojice novinara, kažu da princ nema veze s tim
Foto: EPA

SAUDIJSKI državni tužitelj zatražio je danas smrtnu kaznu za petero ljudi optuženih za sudjelovanje u ubojstvu novinara Jamala Khashoggija.

Imena nisu objavljena

U svezi s tim ubojstvom počinjenim u saudijskom konzulatu u Istanbulu uhićeno je 18 ljudi, a protiv njih 11 kasnije je podignuta optužnica. Za petero se traži smrtna kazna, rekao je dužnosnik saudijskog tužiteljstva na konferenciji za novinare u Rijadu. Imena nije objavio.

Ubojstvo novinara smislio je i organizirao bivši zamjenik šefa saudijske obavještajne službe, rekao je.

"Još čekamo odgovor Turske na naš zahtjev da nam predaju dokaze i audiosnimke vezane uz slučaj", dodao je dužnosnik.

Dužnosnici iz nekoliko zemalja smatraju da Khashoggi nije mogao biti ubijen bez znanja saudijskog princa Mohammada Bin Salmana. No, Saudijci opovrgavaju bilo kakvu povezanost princa s ubojstvom.

Zadavljen i raskomadan

Podsjetimo, saudijski novinar Jamal Khashoggi, koji je bio u egzilu u SAD-u od 2017. godine, ubijen je 2. listopada u konzulatu svoje zemlje u Istanbulu. Prema turskom tužiteljstvu, on je zadavljen i zatim raskomadan.  

Ankara navodi da je tu operaciju provelo 15 osoba koje je poslala Saudijska Arabija te da su napustili Tursku isti dan kada su počinili zločin. Otputovali su kući dvama privatnim letovima i jednim redovnim, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Fotografije koje je objavio list Sabah odgovaraju skenu kofera osoba koje su otputovale privatnim letovima.

Prema provladinom dnevniku, u njima je bilo deset mobitela, pet voki-tokija, dvije šprice, dva elektrošokera, velike škare, uređaj za ometanje, tri velike klamerice i predmet koji sliči skalpelu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara