Saudijci uvjeravaju SAD da će svi krivci za Khashoggijevo ubojstvo odgovarati

Saudijci uvjeravaju SAD da će svi krivci za Khashoggijevo ubojstvo odgovarati
Foto: EPA

AMERIČKI državni tajnik Mike Pompeo rekao je danas da su mu saudijski čelnici kazali da će svi odgovorni za ubojstvo novinara Jamala Khashoggija biti privedeni pred lice pravde.

Pompeo je rekao novinarima da je u razgovoru sa saudijskim kraljem Salmanom i prestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom dotaknuo i pitanje ljudskih prava, uključujući aktivistkinje za prava žena koje su mjesecima u pritvoru i navodno mučene.

Pod istragom više od 20 Saudijaca, petorici prijeti smrtna kazna

Khashoggi, dugogodišnji čovjek od povjerenja na saudijskom dvoru koji se pretvorio u žestokog kritičara režima, ubijen je u listopadu u saudijskom konzulatu u Istanbulu, što je izazvalo velike kritike iz cijelog svijeta i američke sankcije protiv 17 pojedinaca te rezoluciju Senata u kojoj je za ubojstvo okrivljen saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman. Saudijski dužnosnici odbacuju ocjenu CIA-e da je on za to odgovoran.

U vezi tog slučaja u Saudijskoj Arabiji pod istragom je najmanje 21 Saudijac, a petorici prijeti smrtna kazna. Petorica dužnosnika su uz to smijenjena, uključujući jednog visokog kraljevskog savjetnika.

"Obojica su se složili da netko mora za to odgovarati. Govorili su o procesu koji se provodi u njihovoj zemlji, i istražnom i pravosudnom. Ponovili su svoju predanost postizanju tog cilja, očekivanjima koja smo postavili pred njih", rekao je Pompeo.

Razgovarali su i o situaciji s Katarom, koji je pod blokadom zemalja Zaljeva, zatim ratu u Jemenu te najavljenom američkom povlačenju iz Sirije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara