Saudijska Arabija bičuje pritvorene aktiviste i muči ih elektrošokovima

Saudijska Arabija bičuje pritvorene aktiviste i muči ih elektrošokovima
Saudijski princ Mohammed bin Salman Ilustracija: Epa

DVIJE međunarodne udruge za ljudska prava optužuju Saudijsku Arabiju za mučenje i seksualno zlostavljano nekoliko aktivista za ljudska prava, među kojima su i žene, piše CNN.

Prema informacijama nevladine i neprofitne organizacije Amnesty International, aktivisti su u pritvoru od svibnja ove godine, a navodno ih se bičuje i muči električnim šokovima. Neki od njih nisu sposobni hodati ili stajati uspravno. Na tijelima im se vide ozljede od udaraca, a ruke im se nekontrolirano tresu.

Objesili ga da visi sa stropa

"Jednog aktivista su objesili da visi sa stropa, a prema drugom svjedočenju, ispitivači s maskama na licu seksualno su uznemiravali jednu zatočenu ženu“, stoji u izvješću organizacije Amnesty International.

Prema informacijama druge svjetske organizacije za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW), ispitivači su mučili najmanje tri saudijske aktivistice zatočene početkom svibnja.

"Davali su im električne šokove, udarali ih u bedra i na silu ih grlili i ljubili", rekli su iz HRW-a. Nakon ispitivanja "na ženama su se vidjeli znakovi fizičkog zlostavljanja, teško su se kretale i nekontrolirano su im se tresle ruke. Na licu i vratu imale su crvene tragove i ogrebotine. Jedna aktivistica više puta je pokušala počiniti samoubojstvo."

Saudijska Arabija odbacuje optužbe

Saudijska Arabija je u izjavi za CNN odbacila sve optužbe za mučenje aktivista.

"Pravosudni sustav Saudijske Arabije ne dopušta, ne oprašta niti potiče mučenje pritvorenih osoba. Tijekom ispitivanja svaki pritvoreni muškarac ili žena prolaze kroz standardni pravosudni postupak koji provodi državno odvjetništvo. U navedenom postupku nema elemenata zlostavljanja, bilo fizičkog, seksualnog ili psihičkog“, rekao je saudijski dužnosnik.

Donald Trump nije previše uznemiren

Podsjetimo, prošlog mjeseca je u saudijskom konzulatu u Istanbulu ubijen novinar Jamal Khashoggi. Za ubojstvo se sumnjiči uži krug saudijskog princa Mohammeda bin Salmana. Princ je zanijekao bilo kakvu upletenost ili povezanost sa stravičnim ubojstvom novinara.

Američki predsjednik Donald Trump u službenom je priopćenju u utorak naveo da mogućnost da je saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman znao za ubojstvo novinara Jamala Khashoggija neće ugroziti "neslomljive" veze Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara