Saudijska Arabija uputila nevjerojatnu prijetnju Kanadi

Saudijska Arabija uputila nevjerojatnu prijetnju Kanadi
Screenshot: Twitter/Infographic KSA

NAKON što je Saudijska Arabija protjerala kanadskog veleposlanika zbog kritika na račun kršenja ljudskih prava, otišla je korak dalje i na svom Twitter profilu objavila zaista skandalozan tvit.

>> Saudijska Arabija zamrzava sve odnose s Kanadom, protjeruju i veleposlanika

Naime, objava na službenoj saudijskoj Twitter stranici Infographic KSA, koja je kasnije uklonjena, teško se može protumačiti kao išta drugo nego prijeteća aluzija na teroristički napad. I to ne bilo koji teroristički napad, već na onaj izveden 11. rujna 2001. na Pentagon i Blizance u SAD-u.

 

 

Fotomontaža kanadskog aviona koji izgleda kao da se zabija u čuveni toranj u Torontu

Uz fotomontažu aviona avioprijevoznika Air Canada koji leti nisko iznad Toronta i izgleda kao da će se zabiti u znameniti CN toranj u Torontu, ova stranica je ubacila sljedeću poruku: "Gurati nos tamo gdje mu nije mjesto! Kako kaže arapska izreka: 'Onaj tko se miješa u ono što ga se ne tiče pronađe ono što mu se ne sviđa'."

Ako znamo da su u tim napadima čak 15 od 19 počinitelja bili saudijski državljani, ton poruke postaje još više prijeteći i još skandalozniji za jednu suverenu državu, koja je k tome u tradicionalno dobrim odnosima sa SAD-om i Europskom unijom, unatoč teškom kršenju ljudskih prava svojih građana i kritičnoj ulozi u katastrofalnom ratu u Jemenu.

Saudijska Arabija prekinula je veze s Kanadom nakon što je Ottawa kritizirala Rijad zbog uhićenih aktivista za ljudska prava. Među njima je i zagovornica ženskih prava, američka državljanka saudijskog porijekla Samar Badavi, koja već dulje poziva na ukidanje običaja po kojem Saudijke za sve važne odluke moraju dobiti dozvolu muških članova obitelji.

Kanadsko je ministarstvo vanjskih poslova zahtijevalo "trenutno puštanje" aktivista. Saudijsko ministarstvo to je ocijenilo "napadom na kraljevinu" i najavilo da će zamrznuti svu trgovinu i investicije s Kanadom te protjerati kanadskog i povući svog veleposlanika.

Saudijci izbrisali tvit pa objavili novi uz nemuštu ispriku

Tvit je, očekivano, izazvao zgražanje na društvenim mrežama, stoga nije čudno što ga je saudijska stranica uskoro uklonila. No zamijenila ga je gotovo identičnim, samo što u novoj verziji nema spornog aviona.

 

 

Uz to je objavila i ispriku u kojoj je pokušala opravdati svoj "neprikladni" tvit tvrdnjom da je očita aluzija na napad 11. rujna bila nenamjerna: "Avion je trebao simbolizirati povratak veleposlanika, shvaćamo da to nije bilo jasno, a svaki drugi smisao bio je nenamjeran. Ispričavamo se svakome tko je bio uvrijeđen."

 

No kako se vidi u komentarima na ponovljenu objavu, isprika i izlika nisu uvjerile mnoge Kanađane. 

Iako kanadska vlada zasad nije reagirala na ovaj incident, glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marie-Pier Baril ranije je poručila da će njena zemlja "uvijek stati u zaštitu ljudskih prava, posebice ženskih prava i slobode izražavanja diljem svijeta". Dodala je da Kanada "traži razjašnjenje" od Saudijske Arabije oko protjerivanja veleposlanika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara