Savez baptističkih crkava odbija potpisati ugovor s vladom

IZVJEŠTAJNA baptistička agencija prenijela je danas informaciju da je Savez baptističkih crkava (SBC) odbio potpisati Ugovor s hrvatskom Vladom u predloženom obliku, ali nije precizirano koji su razlozi što ugovor o pitanjima od zajedničkog interesa nije potpisan.

Na jučerašnjoj sjednici Izvršnoga odbora SBC-a, kako se navodi, glavni tajnik Željko Mraz izvijestio je o razvoju događaja nakon godišnje skupštine na kojoj je odbijeno potpisivanje Ugovora s Vladom RH u predloženom obliku.

Dodaje se da u međuvremenu nije došlo do kvalitativnih pomaka u naravi i sadržaju mogućeg ugovora, pa je odlučeno da se ustraje na separatnom sklapanju ugovora s Vladom, a ako dođe do nekih značajnijih pomaka u kvaliteti ugovora, sazvat će se izvanredna skupština SBC-a na kojoj bi se takav ugovor verificirao.

Budući da glavni tajnik Željko Mraz nije bio dostupan jer je, kako je rečeno, na službenom putu, obratili smo se vladinoj Komisiji za odnose s vjerskim zajednicama u kojoj su izrazili čuđenjem takvim stajalištem.

U komisiji smatraju da Savez baptističkih crkava odbija potpisati ugovor jer njime nije navodno riješen zahtjev za povratom nekretnina, što se, kako ističu u komisiji, rješava zakonom, a ne ugovorom.

Ugovore koje Vlada sklapa s vjerskim zajednicama u skladu su sa zakonima i oni ne mogu biti iznad zakona, rečeno je u komisiji.

Po ugovoru, Baptističkoj se crkvi, uz prava koja ostvaruju druge vjerske zajednice, godišnje jamči gotovo 500 tisuća kuna.

Hrvatska je Vlada krajem prošle godine potpisala ugovore o pitanjima od zajedničkoga interesa sa Srpskom pravoslavnom crkvom u RH i Islamskom zajednicom u RH.

Ugovor s Evangeličkom crkvom u RH i Reformiranom kršćanskom crkvom u RH usuglašen je.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara