Savez udruga Hrvataiz BiH izabrao novo čelništvo

NOVI predsjednik Saveza udruga Hrvata iz BiH je Drago Majić iz Zajednice prognanika bosanske Posavine, odlučeno je danas na 2. izvještajnoizbornom saboru Saveza, održanom u Zagrebu .

"Položaj Hrvata u BiH je iznimno težak, a njihova opstojnost na tom prostoru je upitna", ocijenio je Majić, pozivajući i ostale novoizabrane čelnike Saveza da učine sve kako bi pomogli da Hrvati ostvare svoja prava koja im pripadaju kao jednom od tri konstitutivna naroda u BiH.

Podsjetio je da je tijekom rata u Hrvatsku iz BiH izbjeglo oko 180.000 Hrvata, od čega njih još 100.000 ima izbjeglički status.

"Većina Hrvata izbjeglih iz BiH žele se vratiti, ali ni vlasti Republike Srpske niti BiH ne stvaraju uvjete za taj povratak", naglasio je predsjednik Saveza udruga Hrvata iz BiH.

Dodao je i da na području bosanske Posavine od 24.000 stambenih jedinica s više od 80 posto oštećenja, nije obnovljeno niti tisuću.

Upozorio je da su, s druge strane, Hrvati iz BiH u Hrvatskoj prepušteni sami sebi, a pomoć je izostala na skoro svim razinama.

Dosadašnji predsjednik Saveza Luka Gavranović podsjetio je na utemeljenje Saveza udruga Hrvata iz Bih, godine 2001., tijekom vrlo dramatičnih i nepovoljnih promjena za Hrvate i BiH.

"Hrvatska vlast se tada oglušila na molbe za pomoć i šutke je prešla preko svoje ustavne ovlasti i obveze da se brine o Hrvatima u BiH", rekao je Gavranović.

Savez udruga na današnji je Sabor pozvao sve hrvatske parlamentarne stranke, no odazvali su se samo predstavnici HSLS-a, HSP-a i Hrvatskog bloka (HB). Također su došli predstavnici Hrvatskog istinskog preporoda (HIP), predsjednik saborskog Odbora za iseljeništvo Milan Kovač te predstavnici hrvatske vlasti u BiH.

Želimir Janjić iz HSLS-a je kazao da je službeni odnos hrvatske države prema Hrvatima u BiH postao gori nakon što je vladajuća koalicija preuzela vlast 2000., te da ga od idućih parlamentarnih izbora treba poboljšati.

"Hrvati su postali manjina u svojoj državi (BiH), a u Hrvatskoj su ostali bez prava na zdravstvenu skrb, stan i posao, u isto vrijeme kad hrvatska Vlada poziva Srbe koji su dragovoljno napustili državu da se vrate i osigurava im stanove", upozorio je Mate Ljubičić iz HIP-a.

Benjamin Tolić iz HB-a je podsjetio da je ustavna obveza svake hrvatske vlasti da vodi brigu o Hrvatima u BiH. Smatra da su sva upozorenja Hrvata iz BiH o njihovom teškom položaju uzaludna dok se sadašnja vlast u Hrvatskoj ne promijeni.

Tolić je također ocijenio da je "ova vlast, za milost inozemnih krugova, pristala na masovni povratak svih Srba, odricanje od Hrvata u BiH, izručenje svih koje zatraži sud u Haagu, te prodaju i privatizaciju monopolnih velikih sustava".

U Savezu udruga Hrvata iz BiH ima više od 40 udruga i zavičajnih klubova Hrvata iz BiH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara