Savezni sudac zabranio Trumpu korištenje vojnih sredstava za gradnju zida

Savezni sudac zabranio Trumpu korištenje vojnih sredstava za gradnju zida
Foto: EPA

AMERIČKI savezni sudac u utorak je presudom spriječio predsjednika Donalda Trumpa u namjeri da upotrijebi 3,6 milijardi dolara vojnih građevinskih sredstava za izgradnju zida na američko-meksičkoj granici.

Presudom na 21 stranici sudac okružnog suda David Briones u El Pasu, savezna američka država Teksas, Trumpovoj je administraciji izdao trajnu zabranu korištenja tih sredstava za gradnju graničnih barijera.

Ta presuda predstavlja pravnu prepreku za Trumpa, čija je administracija obećala duž granice sagraditi najmanje 450 milja (725 kilometara) zida do studenoga 2020., kada se održavaju američki predsjednički izbori. Trump tvrdi da će zid obeshrabriti ilegalne prelaske granice, što je ključni fokus njegova mandata.

Čelni demokrati u Kongresu njegov su projekt proglasili nepotrebnim i neučinkovitim. Američkom predsjedniku predbacuju korištenje milijardi dolara poreznih obveznika iako je u svojoj predsjedničkoj kampanji obećao da će za zid platiti Meksiko.

Vrhovni sud u srpnju je Trumpovoj administraciji za svrhe izgradnje zida odobrio pristup odvojenom Pentagonovom fondu za suzbijanje trgovine narkotika, vrijednom 2,5 milijardi dolara, što predstavlja veliku pobjedu za Trumpa.

Vršitelj dužnosti ministra domovinske sigurnosti Chad Wolf na tiskovnoj konferenciji održanoj 20. studenoga u El Pasu izjavio je da je za vrijeme Trumpova mandata sagrađeno 83 milja zida na granici, a u tijeku je izgradnja dodatne 153 milje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara