Savjet IDS-a: Jakovčić ostaje istarski župan, u hrvatski sabor ulazi V. Poropat

PREDSJEDNIK IDS-a Ivan Jakovčić izjavio je večeras, po završetku sjednice Savjeta i Predsjedništva IDS-a, kako je u razgovoru s predsjednikom HDZ-a Ivom Sanaderom inzistirao na tome da nova Vlada podupre sve projekte koje je Istarska županija dogovorila s dosadašnjim premijerom Ivicom Račanom.

"IDS neće poduprijeti mandatara Ivu Sanadera u sastavljanju Vlade, te će glasati protiv takve Vlade, međutim, svatko ima pravo na 100 dana mira pri sastavljanju Vlade, pa ćemo u tom kontekstu i mi tako postupiti", rekao je Jakovčić novinarima.

Dodao je da će Sanader, ako bude mandatar nove Vlade, "imati jasan zahtjev s IDS-ove strane da podupre sve projekte koje je Istarska županija dogovorila s Račanovom Vladom".

Odgovarajući na pitanje novinara kako komentira današnji razgovor zastupnika talijanske nacionalne zajednice, Furia Radina, s budućim mandatarom Ivom Sanaderom, predsjednik IDS-a kazao je da "svako moguće potpisivanje potpore Sanaderu nije kompatibilno s politikom IDS-a".

Prema Jakovčićevim riječima Furio Radin je od predsjednika HDZ-a dobio suglasnost za gotovo sve zahtjeve koje Talijanska nacionalan manjina ima prema novoj Vladi, osim dvostrukog prava glasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik Savjeta IDS-a, Valter Drandić, izvijestio je kako je to stranačko tijelo odlučilo da predsjednik stranke Ivan Jakovčić i dalje bude istarski župana, dok će umjesto njega u Hrvatski sabor ući Valter Poropat.

Dodao je da je Savjet IDS-a zadovoljan polučenim izbornim rezultatima na parlamentarnim izborima u koaliciji sa SDP-om u 8. izbornoj jedinici.

Savjet stranke "ocijenio je pozitivnim i pametnim potez da IDS koalira s SDP-om u 8. izbornoj jedinici. IDS se u polarizaciji (hrvatske političke scene) jasno pozicionirao na strani lijevog centra, što ostaje njegovo političko opredjeljenje", rekao je Drandić.

Ujedno je najavio za 19. prosinca u Puli održavanje Sabora IDS-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara