Savjet za manjine RH u posjetu vojvođanskim Hrvatima

PREDSTAVNICI Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske posjetili su u četvrtak udruge hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini i državne institucije Republike Srbije sa sjedištem u Subotici.

"Naša misija je da uspostavimo stalni kontakt za hrvatskom zajednicom u Vojvodini, da ona bude prisutna i Hrvatskoj", izjavio je predsjednik Savjeta Aleksandar Tolnauer nakon razgovora s načelnikom Sjeverno-bačkog okruga.

Tolnauer je dodao kako je konkretno bilo riječi o unapređenju gospodarske i kulturne suradnje dvije države.

Uspoređujući položaj hrvatske manjine u Srbiji s položajem nacionalnih manjina u Hrvatskoj Tolnauer je istaknuo kako su u Hrvatskoj učinjeni veliki koraci po pitanju prava nacionalnih manjina, naročito implementacijom Ustavnog zakona o nacionalnim manjinama.

"To nas ohrabruje i mi smo ta naša iskustva prenijeli našim domaćinima i na neki način pokušali usmjeriti kako ovdašnju hrvatsku zajednicu tako i državne vlasti u Vojvodini, odnosno Srbiji", naveo je Tolnauer.

Predsjednik Savjeta za manjine RH istaknuo je kako bi u obostranom interesu u ovu regiju trebalo što prije dovesti hrvatske tvrtke i uspostaviti stalni gospodarski kontakt među poduzetnicima dvije države.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik Sjeverno-bačkog okruga Dragan Rokvić je, izražavajući zadovoljstvo razgovorima s predstavnicima Savjeta za manjine u Hrvatskoj, istaknuo kako je dobro da se "postavljaju i jačaju važne institucije hrvatske etničke skupine u Vojvodini kao što su Hrvatsko akademsko društvo ili Hrvatsko nacionalno vijeće".

U pratnji Aleksandra Tolnauera bio je potpredsjednik Savjeta Siniša Tatalović.

Tijekom dvodnevnog boravka u Subotici predstavnici Savjeta za nacionalne manjine RH bili su gosti tribine "Multikulturalni oblici suradnje u višenacionalnoj sredini", a primili su ih i čelnici Hrvatskog nacionalnog vijeća.

Na kraju svojega radnog boravka u Subotici izaslanstvo Savjeta je bilo u posjetu Novinsko nakladničkoj ustanovi "Hrvatska riječ".

Savjet za nacionalne manjine osnovan je 16. travnja ove godine na temelju Ustavnog zakona o manjinama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara