SCG: Optužnica protiv šestorke - pokušaj zaštite odgovornih u JNA

ŠESTORI optuženih za ratni zločin na Ovčari, kojima je pred Specijalnim vijećem za ratne zločine u Beogradu već započelo suđenje, specijalni tužitelj je na teret stavio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, iako za takvu kvalifikaciju u spisima ne postoje valjani dokazi, te se takvom optužbom nastavlja dosadašnja praksa pokušaja maksimalne zaštite pripadnika regularnih vojnih jedinica u sudskim procesima, stajalište je beogradskog odvjetnika Dragoljuba Todorovića, koji u postupku protiv šestorice zastupa obitelji oštećenih.

"Naprotiv, postoje brojni dokazi da su u hangarima na Ovčari zatvoreni civili, ljudi izašli iz podruma i drugih skloništa nakon okončanja oružanih sukoba, ranjenici sa zavojima i drugim vidljivim tragovima povređivanja. Bez obzira što je i za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika predviđena ista kazna, tu ipak postoji bitna razlika, pogotovo što je rat u Vukovaru vodila država SFRJ i njena JNA", piše Todorović u autorskom tekstu u dnevniku "Danas" od petka. On konstatira da "tužitelj ovakvom optužbom očito želi zaštititi regularne jedinice od neugodne činjenice da su vojnici i oficiri ubijali civile i ranjenike".

Iz spisa predmeta, kao i na osnovu dosadašnjeg tijeka suđenja, nesumnjivo proizlazi da su TO Vukovara i druge vojne i oružane formacije na vukovarskom ratištu bile potčinjene JNA, piše Todorović.

"Izravno se, i to u više iskaza svjedoka, apostrofiraju oficiri JNA Miroslav Radić, Mile Mrkšić i Veselin Šljivančanin, kao starješine koje su izdavale sva relevantna naređenja. Zato se kao potpuno neosnovane pokazuju izjave naših političara, uključujući i bivšeg ministra policije Dušana Mihajlovića, da se podizanjem optužnice pred Specijalnim vijećem za ratne zločine protiv optuženih za zločine na Ovčari isključuje odgovornost Radića, Šljivančanina i Mrkšića. Naprotiv, njihove odgovornosti su paralelne i jedna drugu ne isključuju".

Svjedoci, a u nekoliko navrata i predsjednik sudskog vijeća, okončanje ratnih operacija označavali su kao "oslobođenje Vukovara", što "djeluje vrlo mučno na prisutnu rodbinu ubijenih, na njihove opunomoćenike i sve koji znaju i stalo im je da se utvrdi istina o ratu u Vukovaru", kaže Todorović dalje, konstatirajući da su članovi obitelji "razočarani dosadašnjim tijekom suđenja, što je razumljivo, budući da optuženi poriču umiješanost u zločin, a svjedoci optužbe ih štite i slave kao heroje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, prema riječima odvjetnika Todorovića, za poznavatelje predmeta i odvjetnike, opunomoćnike oštećenih, suđenje u cjelini se odvija korektno. "Imajući u vidu iskaze u istražnom postupku svjedoka, koji će tek biti saslušani na glavnoj raspravi, možda su sumnja i zabrinutost suvišni", zaključuje Todorović.

Nastavak suđenja optuženoj šestorci zakazan je za 21. lipnja, kad bi se tom postupku - kako je najavilo Specijalno tužiteljstvo za ratne zločine - trebala pripojiti i optužnica protiv još 12 naknadno optuženih osoba.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara