Scheffer i Solana izrazili potporu NATO-a i EU

NATO i EU učinit sve što je u njihovoj moći da BiH ostvari svoje snove i uključi se u euroatlanske integracije, izjavili su u četvrtak u Sarajevu glavni tajnik NATOa- Jaap de Hoop Scheffer i glavni tajnik Vijeća EU i visoki predstavnik za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana nakon razgovora s članovima Predsjedništva BiH. Oni su objasnili kako je njihov posjet Sarajevu znak potpore NATO-a i EU BiH.

"NATO izražava potporu snagama EU koje će početkom iduće godine preuzeti dužnost od sadašnjeg SFOR-a", rekao je Scheffer dodavši kako NATO ne odlazi iz BiH.

Predsjedajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić je rekao kako Predsjedništvo BiH očekuje da će snage EU u BiH koje će naslijediti SFOR, težište svojih aktivnosti usmjeriti na uhićenje optuženika za ratne zločine, deminiranje i prikupljanje zaostalog oružja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tihić je također kazao da dolazak snaga EU umjesto SFOR-a predstavlja važan korak BiH na putu u euroatlanske integracije.

Scheffer i Solana će u popodnevnim satima razgovarati s članovima Vijeća ministara BiH te će posjetiti i sjedište policijske misije EU u BiH. U razgovorima sudjeluju i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown i zapovjednik SFOR-a general Virgil Packett.

(Hina)xpg ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara