Scheffer i Solana uvjereni u uspjeh misije EUFOR-a

GLAVNI tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer i visoki povjerenik Europske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana izrazili su u četvrtak uvjerenost da će vojna misija EU u Bosni i Hercegovini biti podjednako uspješna kao što je to bilo i u vrijeme kada je to bila primarna odgovornost NATO-a.

Na konferenciji za novinstvo održanoj u Sarajevu nakon svečane primopredaje ovlasti između SFOR-a i EUFOR-a, Scheffer i Solana su kazali da nema razloga dvojiti o uspješnosti nove misije Unije u BiH.

Solana je kazao da za Europsku uniju temeljni cilj ostaje stvaranje uvjeta da BiH postane njezinom punopravnom članicom.

"Sudbina BiH je samo jedna i to je Europa", kazao je Solana dodavši da se nada da će taj cilj biti ostvaren što je prije moguće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Odgovarajući na novinarska pitanja o tome tko će i kako privoditi optužene za ratne zločine za kojima traga Haški tribunal, Scheffer i Solana su kazali da to, kao i do sada, ostaje primarna odgovornost lokalnih vlasti u BiH no EUFOR i stožer NATO-a u Sarajevu ostaju spremni pružiti punu potporu kako bi se ta zadaća ispunila.

Stožer NATO-a, kako je pojasnio Scheffer, ne bi trebao ostati u BiH zauvijek no hoće li on biti potreban ovisi isključivo o provedbi reformi. "Na ljudima u BiH je odlučiti kada stožer NATO-a više neće biti potreban", kazao je Scheffer.

Ostanak EUFOR-a, po Solaninim riječima, pitanje je šire suradnje između vlasti BiH i Europske unije. Komentirajući mogućnost da "bosanski model" prijenosa ovlasti sa NATO-a na EU bude primijenjen i na Kosovu, Solana je kazao da je za to još uvijek rano.

"Dok god je ustav Kosova rezolucija Vijeća sigurnosti koja daje mandat KFOR-u o tome je suvišno razmišljati", kazao je Solana.

On je dodao da je moguće da tijekom 2005. godine i na Kosovu dođe do važnih promjena, ovisno o njihovu rezultatu možda će biti moguće razmatrati i promjene sadašnjeg modela međunarodne prisutnosti na tom području.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara