Scheffer: Kristalno jasna potpora NATO-a Hrvatskoj

Scheffer: Kristalno jasna potpora NATO-a Hrvatskoj

ZEMLJE članice NATO-a snažno podupiru hrvatske ambicije da postane članica NATO-a i spremne su joj pomoći u tome, izjavio je u ponedjeljak glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer.

"Kristalno je jasno da NATO saveznici podupiru hrvatske ambicije. Vrata NATO-a su otvorena, NATO će pomoći Hrvatskoj koliko može u tom procesu, koji se temelji na indivudalnim postignućima", rekao je Scheffer nakon sastanka s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.

Premijer Sanader je naglasio kako očekuje da sa summita NATO-a 28. i 29. studenoga u Rigi ove godine Hrvatskoj bude poslan "neki signal" u pogledu proširenja.

"Očekujemo neki signal od NATO-a sa summita u Rigi, iako znamo da to nije summit proširenja, ali Hrvatska je učinila puna na ispunjavanju kriterija i siguran sam da će nešto biti poslano", rekao je Sanader.

Upitan koji signal Hrvatskoj može biti poslan, osim poruke da su vrata NATO-a otvorena, glavni tajnik Scheffer je odgovorio: "Ništa nije isključeno i ništa ne dolazi automatski".

Glavni tajnik Scheffer je rekao da je održao "vrlo plodan" bilateralni sastanak s hrvatskim premijerom te da je stalnim predstavnicima u Sjevernoatlantskom vijeću Sanader govorio o napretku reformi u Hrvatskoj.

Bilo je riječi i o potrebi podizanja razine potpore hrvatske javnosti za članstvo u NATO-u .

"Što se tiče javne podrške, vjerujem da možemo podići razinu potpore hrvatske javnosti za članstvo u NATO-u, ali nam u tome treba podrška članica NATO-a i već je nekoliko zemalja Saveza izrazilo spremnost da radi s nama kako bismo hrvatskoj javnosti rekli i poslali jasnu poruku o tome što je to NATO", rekao je Sanader.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za mene osobno, moju vladu i hrvatsko vodstvo, kada je riječ o NATO-u, riječ je o vrijednostima poput slobode, demokracije, vladavine zakona, slobodnog tržišnog gospodarstva, ljudskih i manjinskih prava. Mislim da to trebamo objasniti našoj javnosti i siguran sam da će javna podrška porasti", rekao je hrvatski premijer.

"Za saveznike je važno da se na tome planu učini više i NATO je spreman pomoći da se podigne podrška hrvatske javnosti za članstvo u NATO-u", rekao je Scheffer.

Glavni tajnik NATO-a je istaknuo da bi Hrvatska trebala povećati izdvajanje za obranu sa sadašnjih 1,8 posto BDP-a na 2 posto. "Također su važne reforme ekonomskog i pravosudnog sustava te povratak izbjeglica", rekao je Scheffer te još jednom pozdravio uhićenje generala Ante Gotovine.

Scheffer je dodao da je u razgovorima bilo riječi i o stanju u jugoistočnoj Europi, "u kojoj Hrvatska ima važnu i konstruktivnu ulogu".

Sanader je najavio da Hrvatska priprema konferenciju o NATO-u i jugoistočnoj Europi, dodajući da će Hrvatska sudjelovati u naporima međunarodne zajednice na stvaranju trajnog mira, stabilnosti i prosperiteta u tom dijelu Europe, jer neće biti zasebne hrvatske politike prema BiH i SiCG, osim kao članice međunarodne zajednice."

U tom smislu, hrvatski premijer je najavio za kraj veljače posjet Tirani, kamo će također doputovati i makedonski premijer. Hrvatska, Makedonija i Albanija su trenutačno jedine zemlje koje sudjeluju u MAP-u, Akcijskom planu za članstvu, koji je Savez namijenio za pripremu zemalja aspirantica za punopravno članstvo.

"Također se priprema moj posjet Sarajevu te ćemo intenzivirati proces normalizacije sa Srbijom i Crnom Gorom i već se sada radi na pripremama za moj posjet Beogradu u drugoj polovici godine", rekao je Sanader.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara