SCHEFFER: VRATA NATO-A OTVORENA SVIM ZEMLJAMA KOJE DIJELE VRIJEDNOSTI SAVEZA

Vrata NATOa ostaju otvorena svim zemljama koje dijele vrijednosti Saveza, kazao je u petak glavni tajnik NATOa Jaap de Hoop Scheffer prilikom svečanog pozdravljanja sedam novih članica u glavnom sjedištu Saveza u Bruxellesu."Moja poruka tim zemljama jest: put reformi će se isplatiti. Vrata NATO-a ostaju otvorena" rekao je Scheffer na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministrima vanjskih poslova novoprimljenih zemalja.

Rumunjska, Bugarska, Litva, Latvija, Estonija, Slovenija i Slovačka članicama NATO-a službeno su postale prije četiri dana u Washingtonu, a danas je njihovo primanje svečano obilježeno i u glavnom stožeru Saveza. Svečanosti podizanja zastava sedam bivših komunističkih zemalja prisustvovali su u petak ujutro glavni tajnik de Hoop Scheffer i ministri vanjskih zemalja svih 26 članica Sjvernoatlantskog saveza.

Na zajedničkoj konferenciji za tisak Scheffer je kao glavne izazove današnjem NATO-u naveo terorizam i širenje oružja za masovno uništenje. "Borba protiv tih prijetnji zahtjeva obranu sigurnosti daleko od naših domova no na kraju ćemo uspjeti", naglasio je Scheffer.

Ministri vanjskih vanjskih poslova novih članica izrazili su spremnost za prihvaćanje svih dužnosti koje proistječu iz punopravnog članstva uključujući i slanje svojih vojnika u Irak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Zemlje koje su patile pod komunističkom diktaturom imaju uz stratešku i moralnu obvezu pomoći iračkom narodu" rekao je rumunjski ministar vanjskih poslova Mircea Dan Geoana.

Njegov bugarski kolega Solomon Issac Passy podupire smanjenje broja američkih vojnika u Europi i jačanje granica Saveza, jer glavne sigurnosne prijetnje dolaze izvan Europe.

Glavni tajnik i ministri su se složili da povećanje broja članica neće otežati postupak donošenja odluka i istaknuli da konsenzus ostaje temeljno načelo odlučivanja.

Odgovarajući na pitanje o nedavnoj SFOR-ovoj akciji hvatanja Radovana Karadžića Scheffer je rekao da se ratni zločinci mogu sakriti trenutno ali ne i zauvijek.

"Za regiju je važno da odu tamo gdje im je i mjesto, a to je Haag" istaknuo je glavni tajnik NATO-a i pozvao zemlje regije na suradnju s Haaškim sudom.

(Hina) xbcav ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara