Schroeder i Mahathir za ulogu UN-a u održanju globalnog mira

NJEMAČKI kancelar Gerhard Schroeder i malezijski premijer Mahathir Mohamad koji su se sastali u ponedjeljak u Kuala Lumpuru zaključili su kako bi Ujedinjeni narodi trebali zadržati ulogu u održanju globalnog mira putem multilateralizma.
Malezijski ministar vanjskih poslova Syed Hamid Albar izjavio je kako su Schroeder i Mahathir istaknuli svoja stajališta o važnosti "multipolarnog sustava" u nastojanju da se uspostavi svjetski mir i poredak.

Također su se složili da se mir na Bliskom istoku može postići jedino kad bude riješeno palestinsko pitanje, kazao je Syed Hamid novinarima nakon jednosatnog razgovora. "Oba se čelnika slažu da bez mira i bez uspostavljanja palestinske države neće biti mira na Bliskom istoku", kazao je.

On je dodao da je svrha Schroederova posjeta Maleziji, nakon čega bi njemački kancelar trebao posjetiti Singapur, Indoneziju i Vijetnam, učvršćenje bilateralnih odnosa između dviju zemalja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom boravka u Kuala Lumpuru njemački je kancelar, s kojim je u Maleziju doputovao ministar gospodarstva Wolfgang Clement i 30-člano izaslanstvo gospodarstvenika, otvorio novi centar njemačkog elektroničkog giganta Siemensa.

Mahathir, koji je Berlin posjetio u ožujku prošle godine, rekao je kako se nada da će Schroederov posjet rezultirati povećanjem trgovine između dviju zemalja, koja je do sada iznosila 6 milijardi eura godišnje. Izravno njemačko ulaganje u Maleziji iznosi 1,3 milijarde eura.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara