Schroeder se povukao s funkcije predsjednika SPD-a, ali ostaje kancelar

NJEMAČKI kancelar Gerhard Schroeder u petak se odlučio povući s mjesta predsjednika Socijaldemokratske stranke (SPD) nakon sve većeg nezadovoljstva unutar stranke zbog njegovih gospodarskih reformi i pada popularnosti.

Schroeder je rekao kako će vodstvu SPD-a predložiti da ga na mjestu predsjednika zamijeni vođa parlamentarnog kluba SPD-a Franz Muentefering. Također je naglasio kako ostaje dosljedan programu reformi i kako ga kani provesti kao kancelar.

"Odan sam procesu reformi. Uvjeren sam u njihovu nužnost", rekao je Schroeder.

"Ne bojim se pada autoriteta", rekao je Schroeder, ali analitičari smatraju da bi ga taj potez mogao oslabiti.

"To je panična reakcija", rekao je politički analitičar sa sveučilišta u Bonnu Frank Decker. "Ne vidim kako će se stranka izvući iz lošeg položaja koji ima u javnosti. Budu li i dalje gubili pokrajinske izbore, vlada će pasti prije isteka mandata (2006.)", rekao je Decker.

"Pitanje je hoće li ovo ubrzati tempo reformi? Bude li Schroeder imao više vremena da se koncentrira na pitanje reformi, to je pozitivna interpretacija", rekao je ekonomist Deutsche Banke Stefan Schneider, izrazivši uvjerenje da će Muentefering biti sposoban bolje nadzirati stvari.

Schroeder je predsjednik SPD-a postao 1999. nakon ostavke Oscara Lafontainea, koji se istodobno povukao i s položaja ministra financija.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara