Schwartz-Schilling protiv Sanaderove inicijative: BiH ne treba novu međunarodnu konferenciju

VISOKI predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schwartz-Schilling izjavio je kako nije potrebna nova međunarodna konferencija za tu zemlju, te da stoga ne podupire prijedlog što ga je o tome nedavno iznio predsjednik hrvatske vlade Ivo Sanader.

"Ne mislim da je uopće potrebna međunarodna konferencija. Probleme koje ova zemlja ima moguće je riješiti između njezinih političara ili uz potporu međunarodne zajendice. Naravno, u ovakvim situacijama nužna je i dobra komunikacija sa susjedima", kazao je Schwartz-Schilling u intervjuu što ga je u utorak objavio sarajevski "Dnevni avaz".

On je dodao kako je međunarodna konferencija o BiH "posljednja stvar" koju ta zemlja u ovom trenutku treba te da stoga ne vidi ni smisao sazivanja takvog skupa.

Njemački je diplomat kazao dao mu ni premijer Sanader takav prijedlog nije spominjao tijekom njihova posljednja tri ili četiri susreta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući opće stanje u BiH Schwartz-Schilling je upozorio da odluka o gašenju njegova ureda (OHR) sredinom iduće godine nije definitivna te pojasnio da će konačna odluka hoće li se i kada to dogoditi biti donesena u veljači 2007. godine, a ovisit će i o rezultatima izbora zakazanih za 1. listopada.

"Mogu samo kazati da bismo, ako bi ekstremne stranke pobijedile, morali vrlo pažljivo razmisliti o našim daljim aktivnostima", izjavio je aktualni Visoki predstavnik za BiH.

Schwartz-Schilling je izrijekom kazao i to da neće dopustiti održavenje referenduma kakvoga u posljednje vrijeme zagovara premijer Republike Srpske Milorad Dodik prijeteći otcjepljenjem tog entiteta od BiH.

Index.hr/Hina

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara