Schwarzenegger službeno potvrđen novim guvernerom Kalifornije

Kalifornijska izborna komisija u petak je službeno objavila rezultate izbora i potvrdila da je Arnold Schwarzenegger novi guverner te najbogatije i stanovništvom najbrojnije američke savezne države.

Novoizabrani kalifornijski guverner Arnold Schwarzenegger dobio je tako zeleno svjetlo za preuzimanje dužnosti ali istodobno i neželjene vijesti o proračunu koji je naslijedio.

Državni tajnik Kevin Shelley potvrdio je u petak rezultate izvanrednih izbora za kalifornijskog guvernera i pobjedu Arnolda Schwarzeneggera.

Bivši bodybuilder i svjetski poznati glumac prisegu će položiti u ponedjeljak na javnoj svečanosti u Sacramentu, glavnom gradu Kalifornije. Na svečanosti se očekuje oko 7,5 tisuća ljudi, među kojima i njegovi prijatelji iz filmske industrije kao što je glumica Jamie Lee Curtis.

Istodobno sa službenom potvrdom rezultata izbora novi je kalifornijski guverner primio loše vijesti koje bi mogle otežati provođenje njegovog programa, odnosno najave da neće smanjiti sredstva za obrazovanje i povećati poreze.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neovisni analitičari, naime, procjenjuju da će u kalifornijskom proračun iduće godine nedostajati 17,8 milijardi dolara ako Schwarzenegger ukine nepopularno visok porez na automobile, a što je obećao kao jedan od prvih poteza koji će povući kad stupi na dužnost.

Na izvanrednim kalifornijskim izborima oko 55,4 posto birača, iskazalo je nepovjerenje dosadašnjem prvom čovjeku "Golden Statea", demokratu Grayju Davisu, čime je on postao tek drugi guverner jedne savezne države koji je prije isteka mandata smijenjen s dužnosti.

Schwarzenegger je s 48,6 posto glasova uvjerljivo pobijedio, a njegov najveći protivnik, demokrat Cruz Bustamante skupio je 31,5 posto potpore.

Arnolda Schwarzeneggera drugi je glumac u visokoj američkoj politici. Prvi je bio bivši američki predsjednik Ronald Reagan, čiji je politički put također počeo izborom za guvernera Kalifornije 1967.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara