Scotland Yard zabranio BBC-u prikazivanje priloga o aferi prodavanja lordovskih titula

Scotland Yard zabranio BBC-u prikazivanje priloga o aferi prodavanja lordovskih titula

TRAKAVICA od istrage u slučaju prodaje lordovskih titula u Velikoj Britaniji, u koju je umiješan i sam premijer Tony Blair, ulazi u završnu fazu. Državni tužitelj lord Goldsmith, na zahtjev Scoltland Yarda, zatražio je sudsku zabranu emitiranja BBC-jevog priloga o e-mailu koji bi mogao biti ključni dokaz u istrazi.

Sunday Telegraph piše da je prilog zabranjen jer govori o sadržaju e-maila čije bi objavljivanje, strahuje Scotland Yard, moglo dovesti u pitanje i kompromitirati dugotrajnu istragu, te utjecati na ishod presude.

E-mailovi su navodno povezani s najbližim Blairovim suradnicima, vladinom savjetnicom Ruth Turner i Lordom Levyjem, glavnim prikupljačem sredstava Laburističke stranke, koji su već bili uhićeni pod sumnjom da prodaju cijenjene britanske titule.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U siječnju ove godine britanski je premijer bio drugi puta ispitivan u vezi najvećeg unutranjepolitičkog skandala njegovog kabineta. Otada u britanskim medijima vlada svojevrsna blokada bilo kakvih vijesti u vezi prodaje lordovskih titula britanskim bogatašima.

Scotland Yard je započeo istragu u ožujku prošle godine nakon saznanja da je dvanaestoro dobrostojećih Britanaca tajno uplatilo 14 milijuna funti na račun Laburistučke stranke. Četvero od njih Blair je predložio za primanje titule lorda, ali posljednje nade za ulazak u viši stalež pale su im u vodu nakon početka istrage.

V.Š.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara