SDP šuti i gleda: Jakovina prijatelju u zamjenu za kredit dao posao i bonus od 2,3 milijuna naših kuna

SDP šuti i gleda: Jakovina prijatelju u zamjenu za kredit dao posao i bonus od 2,3 milijuna naših kuna

Foto: Pixsell, Index

UPRAVA Hrvatskih šuma na čelu s predsjednikom Ivanom Pavelićem i članom Uprave Ivanom Ištokom tužila je Hrvatske šume jer im nisu isplaćeni bonusi. Ivan Pavelić treba dobiti oko 2,3 milijuna kuna, a Ivan Ištok oko 1,6 milijuna kuna.

Te im je bonuse ugovorom, kojeg je prvi objavio Index,  omogućio bivši ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Njega naime, veže dugogodišnje prijateljstvo s Pavelićem.

Pavelić je tako 2006. godine kao predsjednik Uprave Helios osiguranja odobrio Jakovininoj tvrtki 60.000 eura, a zauzvrat ga je Jakovina imenovao na čelo Hrvatskih šuma.

Sporna tvrtka ministra Jakovine TJ-Prom kao kolateral za kredit dala je hipoteku na gospodarske zgrade, koju je osiguranje prihvatilo iako nekretnina nije imala uporabnu dozvolu.

> OVAKO PLJAČKA SDP: Direktorima Hrvatskih šuma zajamčili bonuse od 5,5 milijuna kuna

Usluga vraćena šest godina kasnije

Jakovina mu je potom uslugu vratio šest godina kasnije kad je Skupština društva Hrvatske šume, zastupana po Tihomiru Jakovini 26. siječnja 2012. godine sklopila ugovore s Ivanom Pavelićem, kao predsjednikom Uprave Hrvatskim šuma te da Ivanom Ištokom i Marijom Vekić kao članovima Uprave istog društva.

Index je ovu aferu otkrio u petak, a prije objave teksta tražili smo od SDP-ove glasnogovornice Danice Juričić Spasović da nas spoji s Tihomirom Jakovinom kako bi mogli čuti njegovu stranu priče. Međutim, odgovora nije bilo.

Potom smo objavili tekst nakon kojeg smo poslali službeni upit SDP-u tražeći da se očituju na ugovore koje je njihov tadašnji ministar na štetu državnog proračuna sklopio sa svojim prijateljem Ivanom Pavelićem, no odgovora, iako smo im dali rok do danas, još uvijek nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nismo uspjeli doći do njihovog komentara kao ni do informacije jesu li bili upoznati s takvim ugovorima.



Evo na što Jakovina ne odgovara

Poslali smo im upit namijenjen i Tihomiru Jakovini u kojem smo pokušali doznati  je li Ivanu Paveliću omogućio višemilijunski bonus iz prijateljskih razloga, kao i zbog činjenice da mu je Pavelić kao tadašnji šef Helios osiguranja omogućio isplatu kredita u vrijednosti 60.000 eura.

"Kako komentirate činjenicu da su Hrvatske šume pod vodstvom Ivana Pavelića smanjile broj zaposlenih za 1200, uskratili im određena prava i odbili isplatu zajamčenih stimulacija, da bi potom Pavelić i član Uprave Ivan Ištok zatražili isplatu višemilijunskih bonusa?

Smatrate li ove ugovore moralnim", također su pitanja koja smo postavili Tihomiru Jakovini, a na koja nam nije odgovorio.

Podsjetimo kako je veliku poslovnu dobit Hrvatskih šuma, temeljem koje sad traži bonus, Pavelić osigurao povećanjem cijena, otpuštanjem i smanjivanjem broja radnika pa je tako otkad je on došao na čelo tvrtke, u Hrvatskim šumama 1200 radnika manje.

Isto tako radnicima su kresana prava, nije im isplaćena stimulacija jer je Pavelić tada smatrao da bi javnost na to mogla negativno reagirati.

Međutim, sad ga očito nije bilo briga za javnost kad je bez ikakve zadrške tražio da mu Hrvatske šume isplate višemilijunski bonus.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara