SDP odbija predati imovinske kartice, HDZ tvrdi da "nije dobio poziv"

TAJNIK SDP-a Igor Dragovan se u ime te stranke "zahvalio" mreži udruga BURA na pozivu za predaju imovinskih kartica kandidata na listama za predstojeće izbore te rekao kako "nisu u mogućnosti zaključiti ugovor u predloženom obliku". Istovremeno, iz HDZ-a tvrde kako "poziv nisu ni dobili", iako je na stranicama Partnerstva za društveni razvoj objavljeno kako je sastanak s HDZ-om održan još 23. listopada.

"Sa zanimanjem smo proučili inicijativu "Za sabor čistih ruku" mreže udruga BURA. SDP podupire inicijativu i politiku koju promovirate te i sam zagovara `čiste ruke` u politici. Međutim, inicijativa u dijelu koji se odnosi na zaključenje ugovora ima određenih nedostataka i pravnih problema, zbog kojih nismo u mogućnosti zaključiti ugovor u predloženom obliku", stoji u dopisu kojeg je Dragovan uputio Ani Profeti, predsjednici Izvršnog odbora te udruge.

"Zakonodavna inicijativa koju predlažete i na koju bismo se trebali obvezati ugovorom, iako pozitivnog naboja, u dobrom je dijelu suprotna hrvatskom pravnom sustavu. Isto tako, koliko znamo, rješenje koje predlažete ne postoji ni u jednoj europskoj državi", dodaje se u dopisu, uz napomenu da su "svi kandidati SDP-a, koji jesu dužnosnici, već objavili svoje imovinske kartice", dok "oni koji još nisu dužnosnici, nemaju zakonsku obvezu davati izjave o svojoj imovini".

BURA odgovor SDP-a shvatila kao odbijenicu

Odgovor pristigao iz SDP-a, u mreži udruga BURA je protumačen kao odbijanje. "Cijenimo što SDP podupire inicijativu i politiku koju mi promoviramo te što, kako navodite, SDP i sam zagovara čiste ruke u politici. Nažalost, vaše reagiranje na prijedlog Sporazuma i popunjavanje imovinskih kartica ne možemo prihvatiti kao čin podrške našoj kampanji jer ste se u svom očitovanju ogradili i od zakonodavne inicijative i od ispunjavanja imovinskih kartica bez argumenata koje bismo mogli prihvatiti", stoji u odgovoru mreže udruga BURA upućenom SDP-u.

SDP-ovo obrazloženje o tome da je "zakonodavna inicijativa u dobrom dijelu suprotna hrvatskom pravnom sustavu" te da "rješenje koje se predlaže ne postoji ni u jednoj europskoj državi", BURA ne prihvaća, "jer se radi o sporazumu kojemu političke stranke pristupaju u dobroj vjeri i iskazuju namjeru da se zalažu za opće dobro", dok je takozvani "zakon na sunce" praksa i standard Europske unije.

"Što se tiče imovinskih kartica niti u jednom trenutku nismo spominjali zakonsku obavezu, jer vrlo dobro znamo da takav zahtjev ne možemo temeljiti na zakonu. Namjera je bila da stranka podrži individualni moralni čin ispunjavanja našeg obrasca imovinske kartice prije izbora kako bi građani i građanke u procesu odlučivanja kome dati glas i tu informaciju imali na raspolaganju", navodi se u odgovoru upućenom SDP-u. Napominje se i kako je ova inicijativa dobila podršku Agencije za zaštitu osobnih podataka.

"Na kraju, dopustite da ponovimo kako SDP nije prihvatio ni Sporazum ni imovinske kartice te stoga vaše očitovanje ne možemo smatrati podrškom inicijativi. Želimo naglasiti da je potpuno legitimno ne sudjelovati u ovoj kampanji, ali isto tako naše je pravo o tome informirati građane i građane RH jer ovaj projekt je prije svega namijenjen njima", dodaje se.

HDZ opet "ništa ne zna"

S obzirom da je SDP na neki način i prije isteka roka odbio predati imovinske kartice svojih kandidata, zanimalo nas je hoće li to učiniti njegov najveći konkurent - HDZ. Odgovor smo potražili kod Ratka Mačeka koji je rekao kako "o tome ništa ne zna" te kako "HDZ poziv na predaju imovinskih kartica kandidata nije ni dobio".

Napomenimo samo kako je na stranicama Partnerstva za društveni razvoj objavljeno kako je sastanku kojeg je mreža udruga BURA održala sa HDZ-om 23. listopada, u ime HDZ-a prisustvovala ministrica pravosuđa Ana Lovrin, što ukazuje na činjenicu da je HDZ poziv ipak dobio.

DC-ove imovinske kartice već dostupne građanima

I dok se vodeće stranke u Hrvatskoj premišljaju bi li ili ne bi predale imovinske kartice, Demokratski centar (DC), Međimurski demokratski savez (MDS), Slavonsko-baranjska hrvatska stranka (S-BHS), Istarski demokratski savez (IDS), Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje (HDSSB), Zagorska demokratska stranka (ZDS) i Stranka demokratske akcije Hrvatske (SDAH) već su potpisali spomenuti ugovor o predaji imovinskih kartica. Jedina stranka koja je za sada i službeno odbila predaju imovinskih kartica je Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS). Istovremeno, imovinske kartice gotovo svih DC-ovih kandidata već su objavljene na stranicama Partnerstva za društveni razvoj.

I.M.
Foto: Index / PSD

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara