SDP-ovci i dalje da Kopački rit bude nacionalni park, šumari protiv

Ni druga javna rasprava o SDPovoj inicijativi da se Park prirode Kopački rit proglasi nacionalnim parkom nije pomirila suprostavljene stavove SDPovci i ekološke udruge drže da bi proglašenje nacionalnog parka pridonijelo očuvanju ekosustava i gospodarstvu, dok šumari i lovci tvrde da bi to samo narušilo uspostavljenu ravnotežu između ekologije i gospodarenja tim zaštićenim područjem.

SDP-ovci su danas, kao i nedavno u Osijeku, organizirali okrugli stol o njihovu prijedlogu o proglašenju Nacionalnog parka Kopački rit, ponovno ističući da postojeći sustav zaštite Kopačkog rita nije dostatan da se spriječi devastaciju.

Ivica Pančić, jedan od SDP-ovih predlagatelja zakona, rekao je da bi proglašenje nacionalnog parka, osim zaštite biljnog i životinjskog svijeta, pogodovalo i boljem gospodarenju tim područjem, koje bi, zahvaljujući razvoju turizma i drugih privrednih grana, dovelo do otvaranja novih radnih mjesta.

U prilog tvrdnji da je u zadnjih nekoliko desetljeća na djelu devastacija eko-sustava u Kopačkom ritu, posebno autohtonog drveća, iznio je podatak da je od 1998. do 2004. posječeno 1.100 hektara šuma, što, upozorava, u opasnost dovodi i životinjske vrste, posebno jelene.

S Pančićevim tvrdnjama složio se i član ekološke družbe "Prijatelji Kopačkog rita" Tibor Mikuška, koji je izravno prozvao Hrvatske šume da nekontroliranom sječom stabala i nepošumljavanjem, najviše uništavaju zaštićeno područje.

Upozorio je da se, zbog nedovoljnog nadzora, a posebno zbog potreba lova, višestruko povećao broj životnja koje, zbog premalo hrane, 'brste' sve do čega dođu, dok se s druge strane, kaže, lovni objekti grade posvuda i uznemiravaju životinjska staništa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnici Hrvatskih šuma odlučno su odbacili sve optužbe, ustrajući u tvrdnjama da se šumarska i lovna djelatnost obavlja u skladu s propisima i interesima.

"Imam osjećaj da smo u montiranom procesu", rekao je voditelj osječke Uprave šuma Dragutin Vračević, prozivajući Mikušku da svoje neutemeljene optužbe nije potkrijepio nikakvim stručnim argumentima.

Odbacio je i tvrdnje SDP-ovaca da je od 1998. posječeno više od tisuću hektara šuma, ustvrdivši da je riječ o oko 350 hektara i to gotovo isključivo euro-američkih topola, neautohtone vrste koja nije ni bila u zaštićenom području.

U prilog protivljenju proglašenja Kopačkog rita nacionalnim parkom rekao je da bi to tek narušilo šumsko-gospodarsku osnovu, 'na cestu' poslalo oko 150 radnika, te ugrozilo šumarsku i lovnu djelatnost.

(Hina) xtr ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara