SDP-ovci poručuju: Neće nam Mesić birati predsjedničkog kandidata!

POZNATO je da je predsjednik Stjepan Mesić sklon raznim političkim inicijativama, službenim i neslužbenim, koje se razlikuju i po svojoj uspješnosti. Posljednja Mesićeva inicijativa, koja se pojavila u medijima, je ta da bi njegov nasljednik na mjestu predsjednika trebao biti Zlatko Komadina, potpredsjednik SDP-a i primorsko-goranski župan. Ova inicijativa za sada nije potkrijepljena Mesićevom službenom izjavom, nego se navodno širi iz kruga njegovih suradnika i prijatelja, što opet, ne bi bilo prvi put. Poznavajući političko djelovanje Mesića, lako je pomisliti da mu uopće nije mrsko odabrati nasljednika na način kao što je to učinio Vladimir Putin odabirom Dmitrija Medvjedeva.

Godinu i pol prije predsjedničkih izbora već se polako slažu startne liste s raznim kandidatima, a prvo su se pojavili oni iz kruga HDZ-a, poput Nadana Vidoševića i Andrije Hebranga. Sada su očito došli na red SDP-ovci, ali kod njih je slučaj da je ovaj izbor došao izvana. Sigurno je da Mesić prilikom izdvajanja Komadine nije imao nikakve konzultacije unutar SDP-a te su svi SDP-ovci koje smo konzultirali, iznenađeni ovom posljednjom Mesićevom inicijativom. Većina ih je u potpunosti nezadovoljna što se Mesić na ovaj način umiješao u nešto što smatraju da mora biti samo stranački odabir. Neki su zadovoljni time što je Mesić svog nasljednika našao u SDP-u, ali i takvi smatraju da on ne bi trebao predlagati njihovog kandidata.

"Ova Mesićeva inicijativa je neozbiljna"

Antun Vujić, nekadašnji SDP-ov ministar kulture, jedan je od onih koji smatraju da se predsjednik Mesić ne bi trebao baviti ovakvim stvarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednik Mesić neće postavljati kandidata SDP-a za mjesto predsjednika, to je sigurno. Ova njegova inicijativa mi se čini u najmanju ruku protivna dobrim političkim običajima. I nije stvar u Zlatku Komadini, isto bi vrijedilo da je predložen bilo tko drugi iz SDP-a pa i predsjednik Zoran Milanović", kazao je za Index Vujić koji smatra kako je legitimno da Mesić izabere svog nasljednika, ali nije ozbiljno.

Svi kontaktirani SDP-ovci se slažu da je odabir predsjedničkog kandidata prije svega njihova stvar, a na kraju krajeva svih građana Hrvatske. S druge strane, nisu ni iznenađeni što Mesić bira njihovog kandidata za predsjednika, jer je isto činio guranjem Ljube Jurčića za premijera. Jedino dobro što su neki uspjeli izvući iz Mesićeve inicijative je to da je kandidat iz SDP-a.

Za većinu građana je najvjerojatnije prvo pitanje tko je Zlatko Komadina, jer na nacionalnoj razini uopće nije poznat. Ugled jedino ima u svojoj Primorsko-goranskoj županiji, gdje je već drugi mandat na mjestu župana, te na granicama njegove županije prestaje njegova prepoznatljivost i utjecaj. U stranci je žestok kritičar predsjedniku Zoranu Milanoviću i navodno je Mesića impresioniralo upravo to što je uz protivljenje većeg dijela stranke na posljednjim stranačkim izborima postao potpredsjednik. Drugi elementi koji su oduševili Mesića su ti što je 50-godišnjak Komadina mlad, a iskusan, s puno utakmica u nogama i što je prepoznatljiv u svojoj sredini.

D.M.
Foto: H.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara