SDP-ovci protiv Miloševićevog SPS-a

SOCIJALISTIČKA partija Srbije, kojom je više od desetljeća predsjedao pokojni Slobodan Milošević, zatražila je primanje u Socijalističku internacionalu, a tome su se usprotivile sve strane slične ideološke orijentacije sa područja jugoistočne Europe. U istom političkom taboru se našao i hrvatski SDP, javlja Novi list.

Proces ulaska srpskog SPS-a u Socijalističku internacionalu trebao bi krenuti ovih dana. Naime, danas je u Ateni započeo petodnevni kongres Internacionale, a Miloševićeva je stranka zatražila punopravno članstvo.

Hrvatski socijaldemokrati shvaćaju da bi ulaskom srpskih socijalista bila razbijena njihova kolacija s radikalima i narodnjacima u Beogradu, ali time bi se ujedno došlo do rehabilitacije ideološkog naslijeđa odnosno desničarskih totalitarnih tendencija od kojih je stranka cijelo vrijeme "patila", a ujedno bi i došlo do oslobađanja krivnje zbog ratova koje je ista na Balkanu pokrenula 90-tih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toga se ponajviše dotaknuo Zlatko Lagmundžija, predsjednik bosansko-hercegovačkog SDP-a, kazavši da bi se time izuzetno srozao ugled same internacionale.

Lagmundžija je svoje protivljenje otvoreno obznanio svojim drugovima u Internacionali, još prije samog kongresa. Hrvatski SDP-ovci drže da ipak bilo zdravije da se svaka članica iz regije zasebno izjasni u vezi rečenog odnosno da bi bilo prilično politički nezdravo stvaranje novih političkih fronta na regionalnoj razini

Lagmundžijina otvorena bitka protiv SPS-a nastavak je političkog rata koji je započeo još prije dvije godine kada je zatražio izbacivanje SNSD-a, stranke Milorada Dodika, a jučer je najavio da će isto pokušati i na tekućem kongresu.

Ig.M.
Foto: AFP
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara