SDP-ovci, spustite rolete i obavite kampanju daleko od očiju javnosti

AKO je SDP brušeni dragulj, odakle su onda izvukli ova tri kandidata za predsjednika stranke? Zoran Milanović hvalio se u HTV-ovoj emisiji "Otvoreno" činjenicom da je izgubio već dobivene izbore. Davorko Vidović priznao da osam godina nije bio u vrhu stranke. Dragan Kovačević gurnut je u vatru kako bi njegov trbuhozborac Milan Bandić malo živcirao šefa stranke.

> Milanoviću SDP-ov dug od nekoliko milijuna kuna "nešto najnormalnije"

Oni su isticali kako je SDP stranka neviđenog kadrovskog potencijala, u kojoj doktori, magistri i zreli intelektualci frcaju na sve strane. A onda na HTV-u osvanu tri stranačka autsajdera. Jedan veći od drugog.

Jadna i besmislena predstava

I što su oni izveli pred očima hrvatskih građana? Jadnu i besmislenu predstavu u kojoj je: a) Milanović hvalio sebe, b) Vidović hvalio Milanovića i c) Kovačević nije hvalio nikoga. Žalosno je što se Milanović ponosio činjenicom da je SDP stranka u kojoj vlada tolerancija, a u izravnom sučeljavanju jedan njegov protukandidat (Vidović) povukao sve optužbe za prisluškivanje i pohvalio svog predsjednika za "energičnost i hrabrost" - opravdano strahujući što će s njim, kao političarom "u naponu snage" biti nakon konvencije - dok je drugi (Kovačević) poput kamikaze, s tri nabubane rečenice, uletio u unaprijed izgubljenu bitku. Bacio se na glavu, pa što bude.

Zoran Milanović zabranio je sučeljavanje kandidata po lokalnim ograncima, ali se zato hvalio na HTV-u kako "ni jedna stranka u hrvatskoj povijesti nije imala ovako otvorenu debatu". Davorko Vidović pobjegao od pitanja predstavlja li grupu nezadovoljnika koji žele smijeniti Milanovića, kao da bi to bio smrtni grijeh. A možda bi i bio. Zato je radije rekao da je njegova kandidatura "podržana zrelošću". I naglasio kako ona afera s prisluškivanjem, kojom je danima zamarao medije, davao dramatične izjave i pozivao na testiranje na detektoru laži, "nije krucijalno pitanje", niti je ona važna za javnost.

Milanović opet omalovažava Pusićku: Praćenje pregovora s EU ima simboličku, a ne konkretnu moć

Dragan Kovačević zato je u studio došao s jasnom misijom, prepariran do ušiju, a iz njegovih usta izlazile su četiri iste rečenice: izgubili smo izbore, nismo na vlasti, nećemo ni biti ako ostane Milanović, krenuli smo s timom i izgubili ga putem.

I kao takav - nekarizmatičan, neuvjerljiv, gotovo pa ridikulozan - jedini je artikulirao osjećaje SDP-ovih birača. Njih 800 tisuća koji su se u želji da smijene HDZ ugurali pod SDP-ov kišobran i nekako ga gurali prema pobjedi. Milanovićev otpor ipak je bio snažniji. Sadašnji i budući šef SDP-a priznaje da snosi najveću odgovornost za "ono što je dobro i za ono što je moglo biti bolje", ne spominjući poraz. Vidović govori o djelomičnoj odgovornosti šefa stranke za promašaje u kampanji jer nije vodio cijelu, a dok samo Kovačević koristi one zabranjene izraze, poput "poraz", "neuspjeh", "neutjecajna oporba".

Kovačević je upozoravao da su svi napustili SDP, od političkih do socijalnih partnera, Vidović podsjetio da su ipak našli jednog - HSP u Osijeku - dok im je Milanović tumačio kako je to "sudbina velikih stranaka". Kovačević je govorio kako jedna Vesna Pusić ima veću političku moć od cijelog SDP-a, a Milanović ga sasjekao tvrdnjom kako Nacionalni odbor za praćenje pregovora s EU ima simboličku, a ne konkretnu moć. Pa se valjda zato onako grozničavo trgao za mjesto njegova predsjednika.

Ni riječi isprike, kajanja, priznanja greške

Ova televizijska debata, naročito izjave Vidovića i Milanovića, najbolje je pokazala samodopadnost SDP-a. Dvojica najsnažnijih kandidata ni jednom riječju nisu pokazala žaljenje zbog gubitka izbora, odnosno zbog toga što je stranka tako jadnom kampanjom toliko razočarala birače da je pitanje kad će ih opet nagovoriti da glasaju za njih. Ni riječi isprike, kajanja, priznanja greške. Ne, samo floskule o programima i ljudima, o autonomiji, odgovornosti i samoupravi, samo parole "velika stranka - velika odgovornost" i "srce i pamet". I da, Vidovićeva jadikovka kako je iz stranke iščeznulo drugarstvo.

I opet, najviše pameti pokazivao je onaj kandidat koji je riječ "inačica" koristio umjesto riječi "okosnica" i "uporište". "Još će ispasti da smo pobijedili", iznervirano je rekao Dragan Kovačević. "A ako se ovako nastavi, bit ćemo u oporbi 25 godina".

SDP-ovci su se na televiziji hvalili otvorenom kampanjom za predsjednika stranke, a bolje bi im bilo da su se ovakvi sakrili u sobu, spustili rolete i obavili to daleko od javnosti. Ovako, dali su svima do znanja da u tom njihovu "brušenom dragulju" vladaju mediokriteti, konformisti i preparirane marionete. Nije ni čudo da svi bježe od njih. Uskoro će bježati jedni od drugih.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara