SDP-ovci traže smjenu Račana

SDP-ovci traže smjenu Račana

NAKON izbornog poraza većina SDP-ovaca traži da se aktualni predsjednik Ivica Račan povuče sa čela stranke. Željka Antunović odbila je ponudu da na konvenciji stranke u proljeće postane predsjednica, pa SDP-ovci priželjkuju da SDP povede Milan Bandić.

Vodeći članovi SDP-a zadnjih su tjedana održali razgovaralo o mogućim protukandidatima Ivice Račana na stranačkoj konvenciji, piše tjednik Nacional.

Članovi SDP-a koji nisu uspjeli ući u Sabor navodno su predložili da stranku preuzme Željka Atunović, ali je bivša ministrica obrane odbila taj prijedlog. Razočarani i nezadovoljni SDP-ovci su svjesni da će Ivicu Račana biti teško smijeniti, jer on preko svojih najbližih suradnika čvrsto čuva poziciju.

Nacionalov izvor tvrdi da je Milan Bandić jedini SDP-ovac koji se u ovom trenutku može suprotstaviti Ivi Sanaderu i preuzeti SDP. Najkontroverznijeg SDP-ovca navodno podržavaju i njegovi neistomišljenici, a čak je i sam Račan shvatio da jednino Bandić može ugroziti njegovu poziciju.

Račan je od zagrebačkog SDP-a zatražio da u središnjicu ne šalje zahtjeve za smjenu vodstva, a Bandiću je zauzvrat obećao podršku za gradonačelničku kandidaturu na izborima za godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U SDP-u Račanu zamjeraju na kukavičluku, neodlučnosti i mnoštvu loših poteza. Smatraju da je njegova najveća pogrešaka angažman Mirka Filipovića na izborima, uskraćivanje dvostrukog prva glasa manjinama, te oslanjanje na pogrešne ljude.

Bivšem premijeru zamjeraju i što na njega veliki utjecaj ima njegova supruga Dijana Pleština, koja je pridonijela izbornom porazu, te se osobno zauzela da visoko mjesto na izbornoj listi pripadne nestranačkom kandidatu Vesni Škulić.

Angažiranju V. Škulić posebno se suprotstavio Davorko Vidović koji je Račana pokušao uvjeriti da su njeni stavovi bliži HDZ-u nego SDP-u.

Kako tvrde izvori u SDP-u, Račana podržavaju samo Mato Arlović i Gordana Sobol, dok su mu leđa okrenuli bliski suradnici Slavko Linić, Šime Lučin i Davorko Vidović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara