SDP-ove zastupnice o položaju žena u Hrvatskoj

SDP-ove saborske zastupnice Milanka Opačić i Gordana Sobol, te predsjednica SDP-ovog Foruma žena Mirjana Ferić-Vac ustvrdile su danas da je u proračunu premalo novca za programe za žene, odnosno za poboljšanje njihova životnog standarda.

"Nitko u ovoj državi nema pravo ni ekskluzivitet odreći se pola znanja i pameti koje čine žene", kazala je Opačić, na današnjoj konferenciji za novinare, u povodu međunarodnog Dana žena.

Posebno je upozorila na potplaćenost žena, navodeći podatke Zavoda za zapošljavanje po kojima u posljednja dva mjeseca žene u ukupnom broju nezaposlenih sudjeluju s 58 posto, što je, tvrdi, "vraćanje na razinu od prije 15 godina".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po podacima koje je iznijela, muškarci u Hrvatskoj u prosjeku zarađuju 3000, a žene 2228 kuna, te da u 90 posto slabije plaćenih djelatnosti rade mahom žene.

Gordana Sobol je navela da je prošla vlada napravila puno na zapošljavanju žena, posebice onih životne dobi između 45 i 50 godina, dodajući da manje proračunskog novca u razdjelu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te Fonda za razvoj i zapošljavanje nisu dovoljna za razvijanje programa koji bi potpomogli ženama.

Mirjana Ferić-Vac osudila je ukidanje vladina Povjerenstva za ravnopravnost spolova, što je, po njezinu mišljenju, znak da Vlada neće ozbiljno raditi na provođenju nacionalne Strategije ravnopravnosti.

U Vladi djeluje Ured za ravnopravnost spolova, a njegovom predstojnicom nedavno je imenovana Helena Štimac-Radin.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara